Tehnica bizară prin care pot fi găsite persoane decedate în păduri

Tehnica bizară prin care pot fi găsite persoane decedate în păduri

Pare ca un episod din „True Detective” noua descoperire științifică. Cum găsești rămășițe umane într-un ecosistem natural masiv precum pădurea tropicală amazoniană?

Potrivit unei noi lucrări publicate în revista Trends in Plant Science, copacii și arbuștii ar putea îndruma echipele de căutare și salvare pentru a găsi rămășițe umane, conform CNN.

Pe măsură ce se descompun, rămășițele umane creează „insule de descompunere a cadavrelor”, scriu cercetătorii, modificând solul, rădăcinile și frunzele din jur. Aceste modificări ar putea fi chiar „detectate de la distanță”.

„În arii mai mici și deschise, patrulele ar putea fi eficiente în a găsi pe cineva care e dispărut, dar în părți mai împădurite, cum ar fi Amazonul, acest lucru nu ar fi deloc posibil”, a explicat autorul principal Neal Stewart Junior, profesor în științele plantelor de la Universitatea din Tennessee, într-un comunicat. „Acest lucru ne-a determinat să analizăm plantele ca indicatori ai descompunerii umane, ceea ce ar putea duce la o recuperare mai rapidă și posibil mai sigură a corpului”, a explicat acesta.

O modalitate ciudată de a găsi persoane dispărute

Cercetătorii intenționează să testeze noua lor tehnică de descoperire a cadavrelor la „ferma de corpuri” a Universității din Tennessee, mai cunoscută formal sub numele de Facilitatea de Cercetare a Antropologiei, unde vor evalua modificările acestor insule de descompunere a cadavrelor, inclusiv modificări minore ale colorării și modelelor fluorescente ale frunzelor.

„Cel mai evident rezultat ar fi o eliberare mare de azot în sol, mai ales în timpul verii, când descompunerea se întâmplă atât de repede”, a spus Stewart. „În funcție de cât de repede răspund plantele la afluxul de azot, aceasta poate provoca modificări ale culorii și reflectării frunzelor”.

Există o problemă esențială însă: oamenii nu sunt singurele mamifere care mor în pădure. Asta înseamnă că echipa va trebui să găsească un mod specific uman de a identifica aceste procese metabolice care diferă, să zicem, de un cerb mort.

„Una dintre soluții este că, dacă a dispărut o anumită persoană care ar fi, să zicem, un fumător intens, ar putea avea un profil chimic care ar putea declanșa un fel de răspuns unic al plantei, făcând-o mai ușor de localizat”, a explicat Stewart. „Deși, în acest stadiu, această idee este încă exagerată”, a completat el.

Stewart și echipa sa speră că cercetarea lor ar putea face ca recuperarea cadavrelor umane – și posibil a supraviețuitorilor din apropiere – în zonele împădurite de mari dimensiuni să fie mult mai eficientă. „Când începeți să vă gândiți la implementarea dronelor pentru a căuta emisiile specifice, acum ne putem gândi la semnale mai degrabă ca o lumină de control a motorului”, a explicat el. „Dacă putem zbura rapid acolo unde cineva a dispărut și să colectăm date pe zeci sau chiar sute de kilometri pătrați, atunci am cunoaște cele mai bune locuri pentru a trimite într-o echipă de căutare”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: