06 oct. 2020 | 17:55

Surprinzător, dar pe aceste planete se poate trăi mai bine decât pe Pământ

ACTUALITATE
Surprinzător, dar pe aceste planete se poate trăi mai bine decât pe Pământ

Pământul nu este neapărat cea mai bună planetă din univers. Cercetătorii au identificat și alte planete în afara sistemului nostru solar care ar putea avea condiții mai potrivite pentru viață decât ale noastre. Unele dintre aceste stele care orbitează ar putea fi mai bune chiar și decât soarele nostru.

Un studiu condus de omul de știință al Universității de Stat din Washington, Dirk Schulze-Makuch, a publicat recent în revista Astrobiology în detaliu caracteristicile potențialelor planete locuibile. Acestea pot fi mai vechi, puțin mai mari, puțin mai calde și posibil mai umede decât Pământul. Viața ar putea, de asemenea, să se dezvolte mai ușor pe planete care înconjoară stele care se schimbă mai încet, cu o durată de viață mai lungă decât soarele nostru.

Astfel, cei mai importanți 24 de concurenți pentru planete locuibile sunt la mai mult de o sută de ani lumină distanță, dar Schulze-Makuch a spus că studiul ar putea contribui la concentrarea eforturilor viitoare de observare, precum de la James Web Space Telescope NASA, observatorul spațial LUVIOR și PLATO al Agenției Spațiale Europene telescop.

„Odată cu lansarea următoarelor telescoape spațiale, vom obține mai multe informații, deci este important să selectăm câteva ținte”, a spus Schulze-Makuch, profesor la WSU și la Universitatea Tehnică din Berlin. „Trebuie să ne concentrăm asupra anumitor planete care au condițiile cele mai promițătoare pentru o viață complexă. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți să nu ne blocăm în căutarea unui al doilea Pământ, deoarece ar putea exista planete care ar putea fi mai potrivite pentru viață decât ale noastre”.

Locuibilitatea nu înseamnă că aceste planete au cu siguranță viață, ci doar condițiile care ar fi favorabile vieții

Pentru studiu, Schulze-Makuch, un geobiolog cu experiență în planetele locuibile, a făcut echipă cu astronomii Rene Heller de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar și Edward Guinan de la Universitatea Villanova pentru a identifica criteriile de supraviețuire și a căuta printre cele 4.500 de exoplanete cunoscute dincolo de sistemul nostru solar.

Cercetătorii au selectat sisteme de planete-stele cu potențiale planete terestre care orbitează în zona locuibilă a apei lichide ale stelei gazdă din arhiva de exoplanete ale obiectului de interes Kepler.

În timp ce soarele este centrul sistemului nostru solar, are o durată de viață relativ scurtă, de mai puțin de zece miliarde de ani. Întrucât au trecut aproape patru miliarde de ani până când orice formă de viață complexă a apărut pe Pământ, multe stele similare cu soarele nostru, numite stele G, s-ar putea să rămână fără combustibil înainte ca viața complexă să se poată dezvolta.

Ce condiții ar trebui să întrunească planetele locuibile

Pe lângă faptul că au analizat sistemele cu stele G mai reci, cercetătorii au analizat și sistemele cu stele pitice K, care sunt oarecum mai reci, mai puțin masive și mai puțin luminoase decât soarele nostru.

Stelele K au avantajul unei durate de viață lungi de la 20 la 70 de miliarde de ani. Acest lucru ar permite planetelor care orbitează să fie mai vechi, precum și să ofere vieții mai mult timp pentru a avansa la complexitatea găsită în prezent pe Pământ.

Cu toate acestea, pentru a fi locuibile, planetele nu ar trebui să fie atât de vechi încât să-și fi epuizat căldura geotermală și să le lipsească câmpurile geomagnetice de protecție. Pământul are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani, dar cercetătorii susțin că locul pentru viață este o planetă care are o vechime cuprinsă între 5 și 8 miliarde de ani.

Mărimea și masa contează, de asemenea. O planetă care este cu 10% mai mare decât Pământul ar trebui să aibă un teren mai locuibil. Unul care este de aproximativ 1,5 ori masa Pământului ar fi de așteptat să-și păstreze încălzirea interioară prin degradare radioactivă mai mult timp și ar avea, de asemenea, o gravitație mai puternică pentru a reține atmosfera pe o perioadă mai lungă de timp.

Apa, o componentă esențială pe o potențială planetă de locuit

Apa este cheia vieții și autorii susțin că un pic mai mult din ea ar ajuta, mai ales sub formă de umiditate și nori. O temperatură ușor mai caldă în general, o temperatură medie a suprafeței de aproximativ 5 grade Celsius mai mare decât are Pământul, împreună cu umiditatea suplimentară, ar fi, de asemenea, mai bune pentru viață. Această preferință de căldură și umiditate este văzută pe Pământ cu o biodiversitate mai mare în pădurile tropicale pluviale decât în ​​zonele mai reci și mai uscate.

Dintre cei 24 de candidați de top, niciunul dintre ei nu îndeplinește toate criteriile pentru planete locuibile, dar unul are patru dintre caracteristicile critice, ceea ce îl face probabil mult mai confortabil pentru viață decât planeta noastră de origine.

„Uneori este dificil să transmitem acest principiu al planetelor locuibile, deoarece credem că avem cea mai bună planetă”, a spus Schulze-Makuch. „Avem un număr mare de forme de viață complexe și diverse și multe care pot supraviețui în medii extreme. Este bine să avem o viață adaptabilă, dar asta nu înseamnă că avem tot ce este mai bun”. Așadar, trebuie să continuăm să căutăm.