02 dec. 2020 | 10:30

Sprayul nazal împotriva Covid-19, cea mai interesantă soluție de tratament

ACTUALITATE
Sprayul nazal împotriva Covid-19, cea mai interesantă soluție de tratament

Un grup de cercetători americani din cadrul Universității din Pennsylvania au început să testeze un spray nazal pentru prevenirea infectării cu Covid-19.

În colaborare cu Regeneron Pharmaceuticals, un grup de oameni de știință din cadrul Universității din Pennsylvania lucrează la dezvoltarea și testarea unui spray nazal care te-ar putea proteja împotriva unei eventuale infecții cu Covid-19.

Ideea este bazată pe principiul terapiei genice introducând prin nas şi gât material genetic. Acela merge direct la anumite celule care, ca răspuns, încep să producă anticorpi puternici pentru a împiedica contaminarea cu noul coronavirus. În final, cercetătorii speră ca spray-ul va obliga celulele nazale atinse să producă anticorpi ai Regeneron şi să blocheze astfel orice contaminare cu SARS-CoV-2 pe căile respiratorii.

„Avantajul acestei abordări este că nu trebuie să aveţi un sistem imunitar competent pentru a fi eficientă”, a declarat profesorul James Wilson, responsabil de proiect pentru Universitatea din Pennsylvania.

Spray-ul este deja testat pe animale, iar dacă se va materializa într-un produs comercial, cercetătorii sunt optimiști că ar putea oferi un grad de protecție de aproximativ șase luni, după administrarea unei singure doze. Deși pare să se descurce destul de bine și singur, spray-ul este menit să completeze gradul de imunitate obținut prin vaccinare.

Pionier la terapiei genice, James Wilson a fost contactat în februarie de guvernul american pentru a şti dacă laboratorul său poate utiliza împotriva COVID-19 această tehnologie în plină expansiune. Deși era evident că ideea este bună, echipa sa nu a putut merge înainte decât după ce Regeneron Pharmaceuticals a dezvoltat un tratament inovator bazat pe anticorpi de sinteză.

Ca referință, același cocktail de anticorpi i-a fost administrat lui Donald Trump în momentul în care s-a infectat cu noul coronavirus, în urmă cu câteva luni. Între timp, tratamentul respectiv a fost aprobat pentru pentru utilizare în SUA de către FDA printr-o autorizare de urgență.

Ca un avantaj al acestei metode de prevenție, efectele secundare ar putea fi mai mici decât cele generate de un eventual vaccin. Dacă totul merge bine, în ianuarie ar putea începe testele pe oameni, după o autorizare în acest sens din partea FDA.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele