Situația bolnavilor din România, detaliată de Tătaru: ce se întâmplă cu începerea școlii

Situația bolnavilor din România, detaliată de Tătaru: ce se întâmplă cu începerea școlii

Dincolo de statisticile care ne sunt servite zilnic în jurul orei 13, Nelu Tătaru a detaliat aseară gravitatea celor care au ajuns să fie internați în România cu coronavirus.

Numărul bolnavilor de coronavirus din țara noastră a crescut constant în ultimele săptămâni, cu o medie de aproximativ 1200 de cazuri. Nu toate sunt însă foarte grave. Pentru a oferi o imagine clară a situației de la noi, Nelu Tătaru a oferit câteva statistici interesant, începând cu numărul celor care sunt ventilați mecanic din cauza infecțiilor cu Covid-19.

„Orice caz nou la Terapie Intensivă înseamnă şi un pacient în stare gravă. (…) Din ce avem noi în acest moment, 480 de cazuri, să ne gândim că în jur de 150 sunt pe ventilatoare, ceilalţi sunt în stadii intermediare de insuficienţe respiratorii care nu necesită ventilaţie mecanică. (…) Noi avem spitale dedicate fază I, fază II şi de suport care în acest moment pot asigura până la 1.034 de paturi de terapie intensivă, în contextul în care săptămânile trecute vorbeam de 840 de paturi. Avem aceste paturi, dar nu trebuie să le forţăm”, a spus Tătaru, la Digi 24.

În ceea ce privește începerea noului an școlar, au fost detaliate cele trei scenarii. Din păcate, nu este foarte clar care dintre ele se va aplica.

„Noi vrem să se înceapă un an şcolar normal, faţă în faţă, cu un copil care să meargă la şcoală, dar dacă acum o săptămână specificam că, din cele 3.200 de localităţi, 2.826 erau într-o zonă verde şi atunci puteam merge la şcoală cu toţi copiii, trebuie să gestionăm mersul la şcoală şi cu capacitatea acestor şcoli de a asigura nişte norme de protecţie şi nişte reguli sanitare.

În condiţiile în care vom păstra o evoluţie favorabilă sau rămânem pe un platou, putem să ne gândim să avem cele trei scenarii pe care să le putem aplica la dispoziţia DSP, inspectoratelor şcolare judeţene, comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă adaptată la fiecare unitate, să putem gestiona prezenţa cât mai multor copii la şcoală cu precauţiile pe care le menţionam. (…)

În condiţiile în care fiecare gestionează atât circuite, desfăşurarea orelor, a pauzelor în condiţii normale şi respectând acele reguli, putem spera că vom avea cât mai mulţi copii la începutul anului şcolar. Am stabilit reguli pentru toate scenariile în vederea aplicării acestor proceduri de începere a anului şcolar”, a spus Nelu Tătaru.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI