Ce se întâmplă cu asimptomaticii din România: Nelu Tătaru a făcut acum anunțul

Ce se întâmplă cu asimptomaticii din România: Nelu Tătaru a făcut acum anunțul

Tot mai multe persoane infectate cu coronavirus decid să plece acasă ”pe semnătură”. Cel puțin când vine vorba de asimptomatici, ministrul Sănătății a luat o decizie.

Din momentul în care ești depistat ca persoană infectată, Nelu Tătaru a confirmat că îți vor fi impuse 48 de ore de spitalizare, pentru evaluare. După această perioadă, asimptomaticii vor avea posibilitatea să plece acasă, în izolare. Pe de altă parte, persoanele care prezintă simptome, vor rămâne în spital până la ameliorarea simptomelor sau până când devin asimptomatici.

”Se va merge pe internarea asimptomaticilor cu evaluare de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, dacă vorbim de COVID-19. Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus, DSP-ul va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital. Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor”, a declarat Tătaru după dezbaterea din Camera Juridică a Senatului a legii carantinei.

În ceea ce privește amenzile, acestea vor fi destul de usturătoare, chiar dacă nu au specificate în noua lege. În schimb, vor rămâne în vigoare cele stabilite pe perioada stării de alertă, aceleași care sunt deja prevăzute în Codul Penal.

Se va schimba un pic procedura și în privința detașării medicilor. În urma dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului, ”se va merge gradual, de la detaşare voluntară şi acolo unde nu vor fi cadre se vor face şi detaşări nevoluntare, cu plata unor indemnizaţii şi asigurarea cazării şi diurnei”, a declarat Tătaru.

Dacă intri în țară, singurul context în care vei intra direct în carantină este dacă vii dintr-o țară aparținând zonei roșii. Vei avea posibilitatea să contești în instanță obligativitatea reținerii în carantină. Tot referitor la procedura de la graniță, Tătaru a mai spus că se va face carantina bunurilor pentru dezinfecţie, apoi bunurile se restituie.

Cel mai important punct din lege constă în faptul că pacienții vor putea refuza tratamentul pentru Covid-19, pe propria răspundere. Alegerile din toamnă rămân încă în vigoare. ”Cu precauții se pot organiza și alegeri. Să ajungem la acel moment”, a spus el.

Citește și: