Singurul telefon care poate rula Android și Linux, în mod oficial: cât este de special

Singurul telefon care poate rula Android și Linux, în mod oficial: cât este de special

Mulți nu i-au dat nicio șansă la momentul lansării sub forma unei campanii de crowdfunding, dar Cosmo Communicator de la Planet Computer pare mai relevant ca niciodată.

O combinație neobișnuită între un PDA tradițional și un Communicator de la Nokia, Cosmo Communicator îți aducea aminte de terminalele de acum un deceniu, dar avea configurația hardware a unui smartphone de top. În prima fază, a fost dezvăluit în mai 2018, dar a ajuns în mâinile primilor utilizatori aproximativ un an mai târziu.

Dincolo de efortul din spatele lansării, partea fascinantă a Planet Computer Cosmo a constat în efortul constant al actualizărilor. Telefonul venea cu un ecran interior de 6 inci și un al doilea ecran exterior de 2 inci. Avea o cameră de 24 de megapixeli, iar la interior ascundea o combinație între un MediaTek P70 octa-core cu 6GB RAM și o memorie internă de 128GB expandabilă.

În teorie, încă din stadiu de proiect, creația Planet Computer ar fi trebuit să suporte concomitent Android 9.0 Pie și Debian Linux. În practică, aproape că a mai trecut un an de atunci până la lansarea celei mai importante funcții software. Inevitabilul s-a produs însă și există un comunicat de presă pe marginea subiectului.

Cosmo Communicator a devenit mult mai util și unic pentru cei care au făcut efortul să-l achiziționeze. Ar putea fi singurul dispozitiv din piață care poate funcționa ca telefon, dar include opțiunea de multi-boot, oferindu-ți posibilitatea să rulezi Android (curat sau cu drepturi de root) și Debian Linux, concomitent. Nu trebuie să renunți la niciunul dintre cele două sisteme de operare pentru celălalt.

În mod previzibil, funcționalitatea respectivă nu este pentru toată lumea, cum nici numărul utilizatorilor de Linux nu se compară cu cel al pasionaților de Windows. Pentru a profita de noua funcție, trebuie să-ți partiționezi spațiul de stocare și să înțelegi cum funcționează un meniu de boot. Dacă ești împăcat cu asta, există un tutorial detaliat pe site-ul companiei. La final, vei avea Debian Linux pe lângă Android pe terminalul din buzunar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: