Singurul lucru bun care a ieșit din pandemie: vânzările de PC-uri au explodat

Singurul lucru bun care a ieșit din pandemie: vânzările de PC-uri au explodat

Într-o perioadă în care mulți dintre noi au fost nevoiți să lucreze de acasă, iar multe domenii de activitate au fost îngropate, un singur lucru s-a vândut mai bine.

Vânzările de PC-uri, contrar trendului din ultimii ani, au crescut în al doilea trimestru din 2020, conform statisticilor publicate de IDC și Gartner. În mod previzibil, această victorie nu va fi una pe termen lung. Cei care și-au cumpărat acum un laptop sau desktop, probabil că nu vor mai repeta experiența pentru următorii trei, cinci sau mai mulți ani.

Această veste bună pentru creatorii de PC-uri vine după ce primul trimestru din 2020 a ilustrat cea mai neagră etapă din existența recentă a domeniului. Din fericire pentru ei și din păcate pentru noi, a venit pandemia de coronavirus. Astfel, oameni care nu au mai cumpărat un computer de cinci sau zece ani s-au trezit nevoiți să facă o investiție deloc neglijabilă.

În trimestrul al doilea din 2020 s-au comercializat 64,8 milioane de sisteme la nivel global, o creștere de 2,8 procente față de aceeași perioadă din 2019, conform datelor publicate de Gartner. Merită avut în vedere că aceeași analiză a celor de la IDC menționează vânzări de 72,3 milioane de unități, pentru o creștere de 11,2 procente față de 2019.

”După ce lanțul de furnizori a fost întrerupt la începutul lui 2020, din cauza pandemiei de Covid-19, o parte din creșterea din al doilea trimestru s-a datorat faptului că distribuitorii și lanțurile de retail și-au refăcut stocurile până aproape de nivelul obișnuit.”, insistă Mikako Kitagawa, directorul de cercetare al Gartner.

Cel mai bine au mers vânzările de laptopuri, persoanele care au lucrat de acasă dorindu-și totuși un anumit nivel de mobilitate. Oficialii IDC și Gartner sunt însă reticență că acest trend ascendent al vânzărilor va continua după 2020. Mai mult decât atât, recesiunea ar putea duce la o scădere bruscă a vânzărilor din lipsă de bani. În ceea ce privește clasamentul celor mai profitabili producători, HP se află pe primul loc, Lenovo este pe poziția a doua, iar Dell închide podiumul.