Singura țară din Europa care vrea să redeschidă școlile: reacția radicală a părinților

Singura țară din Europa care vrea să redeschidă școlile: reacția radicală a părinților

În timp ce unele țări au optat pentru redeschiderea școlilor în toamnă, cu un nou an școlar, câteva țării se gândesc să aducă copiii în clase mai repede. Părinții nu sunt foarte încântați.

Situația începerii școlii în Franța nu este foarte clară, rămând la latitudinea autorităților locale dacă vor sau nu să ia vreo măsură în acest sens. Dincolo de decizia oficialităților însă, părinții se pare că nu sunt foarte încântați de această perspectivă, conform unui sondaj realizat de OpinionWay pentru Les Echos.

În timp ce în România părinții copiilor de creșă, grădiniță și școală primară își doresc cel mai mult redeschiderea instituțiilor de învățământ, pentru a reveni la muncă, situația în Franța este invers. Părinții copiilor mici sunt cei mai îngrijorați.

Odată cu apropierea datei redeschiderii școlilor, părinții nu sunt deloc încrezători că aceasta este cea mai bună soluție. În consecință, ei sunt gata de soluții radicale. Din ce în ce mai mulți iau în considerare să nu-și trimită copilul înapoi la școală, când acestea se vor redeschide. În barometrul zilnic CoviDirect al OpinionWay pentru „Les Echos”, 60% dintre părinți spun că nu intenționează să-și trimită copilul înapoi la școală, cu 5 procente mai mult decât în 29 aprilie, când a fost pusă aceeași întrebare.

În același timp, este important de reținut că răspunsul părinților la această situație nu este un reproș la adresa eficienței autorităților. Încrederea în modul în care guvernul gestionează epidemia a crescut cu 3 procente, la 41%.

De partea cealaltă a baricadei, autoritățile se gândesc să aducă copiii înapoi pe băncile școlilor. Din partea guvernului, coordonatorul relaxării măsurilor de izolare, Jean Castex, a indicat miercuri în fața Senatului că se așteaptă ca „sub 50% dintre copii” să reia drumul spre școală pe 11 mai, deși mamele se opun reluării activităților.

Sondajul a fost realizat pe 4 și 5 mai, după intervenția de la televiziune a lui Emmanuel Macron. Șeful statului a încercat să tempereze atmosfera legată de redeschiderea școlilor, cerând „prudență” și respectarea regulilor sanitare stricte, fără a „obliga” primarii să adopte o dată de redeschidere.

Defalcând rezultatele la chestionar, 38% au răspuns ”nu cu siguranță” și 22% au optat pentru ”probabil nu”, când au fost întrebați dacă vor să-și dea copiii la școală în viitorul apropiat. Cei mai hotărăți sunt părinții din învățământul primar, în proporție de 61%. Procentul scade la 58% în învățământul gimnazial.

Citește și: