Startupul care vrea să-ți dea semnal la telefon oriunde în lume, prin sateliți

Startupul care vrea să-ți dea semnal la telefon oriunde în lume, prin sateliți
Sursa foto: Chad Madden / Unsplash

Un startup american lucrează la o tehnologie prin care să poți avea semnal la telefon, prin sateliți, chiar și pe vârf de munte.

În prezent, intensitatea semnalului de pe telefonul tău depinde de distanța dintre acesta și turnul de telefonie. Acest startu american încearcă să schimbe acest lucru și să îți permită să nu mai fie necesară această proximitate pentru a-ți putea folosi telefonul.

AST & Science a strâns până acum 110 milioane de dolari, prina  doua rundă de finanțare condusă de Vodafone și Rakuten, o companie japoneză care vinde bunuri online.

Cu acești bani, startupul vrea să lanseze o rețea mobilă broadband „alimentată” de sateliți. Aceasta se va numi SpaceMobile și-ți va permite să ai semnal la telefon, prin sateliți, oriunde te-ai afla în lume. CEO-ul startupului, Abel Avellan, spune că vei beneficia de acest avantaj chiar și atunci când ești în avion, într-o locație izolată sau chiar pe mare, iar acestea sunt doar câteva exemple.

Startupul vrea să-ți dea semnal la telefon și în sălbăticie, prin sateliți

AST & Science deja a testat tehnologia în aprilie 2019. Prototipul de satelit BlueWalker 1 a reușit să livreze semnal către telefoane de pe ppământ.

Până acum, în total, după cea de-a doua rundă de finanțare, compania a adunat 128 de milioane de dolari. Această sumă îi va permite să producă sute de sateliți pe care urmează să-i lanseze în orbită.

Spre deosebire de SpaceX (Elon Musk), Amazon (Jeff Bezos) sau OneWeb, care vor să ofere internet din spațiu, prin sateliți aflați pe orbită, AST plănuiește să ofere semnal către telefoanele utilizatorilor. Pentru asta, va colabora și cu furnizorii de servicii de telefonie. Astfel, aceștia vor putea oferi servicii utilizatorilor fără să fie nevoiți să construiască infrastructură în zone izolate.

Constelația sa va oferi inițial semnale 4G, dar se așteaptă să tracă la 5G odată ce va avea mai mulți sateliți în funcțiune.

 

Citește și:
Sursa: Forbes