Vodafone a anunțat cât costă să renunțe la echipamentele Huawei

Vodafone a anunțat cât costă să renunțe la echipamentele Huawei
Sursa foto: Vodafone UK / Facebook

Vodafone urmează exemplul Orange și susține că nu va mai folosi în rețea echipamente Huawei. Totuși, asta va veni cu niște costuri. Și nu sunt deloc mici.

Pe fondul deciziei Comisiei Europene și a Marii Britanii de-a restricționa rolul Huawei în rețelistica operatorilor, Vodafone a anunțat că se va distanța de companie. Comisia Europeană a lăsat la alegerea țărilor membre să decidă care este rolul pe care îl va juca Huawei în reţelele 5G. Asta în ciuda Statelor Unite ale Americii care au cerut interzicerea.

Ca să implementăm această decizie vom avea nevoie de cinci ani, iar costul operațiunii va fi de 200 milioane de euro. Luăm această măsură, să eliminăm Huawei din reţelele de bază de telefonie mobilă, ca urmare a precizărilor Comisiei Europene şi a deciziei guvernului britanic.
Nick Read, director general Vodafone

Ce se va întâmpla cu Huawei după decizia Vodafone

Pe scurt, asta înseamnă că operatorul se va baza pe alți furnizori de rețelistică. Totodată, va trebui să înlocuiască echipamentele Huawei deja folosite în rețea.

Înainte de decizia Vodafone, Orange a anunțat ceva similar. „Nokia şi Ericsson vor furniza produsele şi serviciile care vor permite dezvoltarea reţelei 5G pe întreg teritoriul. Acordul include antenele precum şi serviciile profesionale asociate”, a precizat Orange.

Cât privește România, ANCOM va organiza anul acesta licitația pentru 5G, după ce a fost amânată anul trecut.

Totodată, Huawei are probleme și cu telefoanele. În perioada asta încearcă să-și consolideze magazinul cu aplicații AppGallery. Mate 30 Pro, primul fără servicii Google, a fost lansat în România în sistem de precomandă. Au fost înregistrate 703 precomenzi.

În ceea ce privește telefoanele 5G, Vodafone e posibil să se bazeze mai mult pe Samsung, în timp ce Orange deja a anunțat, în 2019, lansarea 5G în parteneriat cu Samsung. Digi | RCS-RDS a folosit, în primă fază, un telefon Huawei și unul Xiaomi.

Citește și:
Sursa: Profit.ro