Săptămâna de lucru de 4 zile, mai aproape de realitate: când ar putea ajunge în România

Săptămâna de lucru de 4 zile, mai aproape de realitate: când ar putea ajunge în România

În ultimul an, pe lângă faptul că foarte mulți oameni au început să lucreze de acasă, mai multe companii au început să cocheteze cu ziua de lucru de 4 zile.

Unilever este una dintre cele mai mari companii din lume care activează în industria bunurilor de larg consum. Din acest motiv, când gigantul anglo-olandez a decis să implementeze săptămâna de muncă de patru zile, gestul nu a trecut neobservat. Ca referință, după Nestle, Unilever este al doilea cel mai mare jucător din industria alimentară la nivel global.

Inițial în Noua Zeelandă, Unilever va testa săptămâna de lucru de patru zile, cu scopul de a crește satisfacția lucrătorilor dar și, în mod implicit, productivitatea. Nu este foarte clar dacă beneficiile teoretice se vor materializa în realitate, dar directorii companiei sunt optimiști și speră să implementeze același plan și în sediul din România.

Toți cei 81 de lucrători ai companiei din Noua Zeelandă vor fi eligibili să lucreze doar 4 zile, dar cu plata integrală, a declarat directorul general din Noua Zeelandă, Nick Bangs, conform Bloomberg. Majoritatea personalului se află la sediul central și la centrul de distribuție Unilever din Auckland, după ce compania a închis operațiunile de fabricație din regiune în 2015.

„Vechile zile de muncă sunt depășite și nu mai sunt potrivite scopului”, a spus Bangs. „Scopul nostru este să măsurăm performanța, nu timpul.”, a atras atenția oficialul.

Experimentul se va desfășura pe o perioadă de un an, după care vor fi analizate rezultatele. Dacă se va reflecta într-un succes de proporții, va fi extins în toate țările în care operează. Este important de reținut că Unilever are nu mai puțin de 15.000 de angajați în fiecare colț al mapamondului, inclusiv în România. 

Săptămâna de lucru de 4 zile a devenit un subiect foarte dezbătut în contextul pandemiei, când a devenit evident că actualele practici de lucru sunt demodate.