29 mai 2020 | 18:48

Rusia îl atacă pe Elon Musk și-l acuză că are intenții ascunse în spațiu

ACTUALITATE
Rusia îl atacă pe Elon Musk și-l acuză că are intenții ascunse în spațiu

Elon Musk are ambiții mari în ceea ce privește spațiul. Una dintre acestea îl face sceptic pe șeful Roscosmos, Agenția Federală Spațială Rusă, care crede că Musk are intenții ascunse și că, de fapt, urmărește să trimită arme nucleare în spațiu.

Unul dintre cele mai importante planuri ale fondatorului SpaceX este să colonizeze planeta Marte. Acesta a anunțat în repetate rânduri că-și dorește să ofere oamenilor posibilitatea să se mute permanent pe Planeta Roșie. Totuși, pentru asta trebuie să ia în considerare și crearea condițiilor necesare pentru ca oameni să poată supraviețui aici.

De fapt, mediul de pe Marte nu este deloc prietenos cu corpul uman, ci este extrem de diferit decât cel de pe Pământ. Vorbim, de exemplu, despre lipsa oxigenului sau despre cantități foarte mari de radiații. Pe Pământ, un scut magnetic puternic, cunoscut sub numele de magnetosferă, ne protejează de radiațiile din spațiu. Fără aceasta, pe Marte, un flux constant de raze electromagnetice ar dăuna celulelor noastre și ADN-ului, cu consecințe grave asupra sănătății noastre.

Încă din 2015, Elon Musk a lansat o idee extrem de ieșită din comun despre cum ar putea face asta. Acesta menționa atunci că ar putea crea condiții care să susțină viața pe Marte prin bombardarea planetei. Conform teoriei sale, căldura generată de bombe ar putea determina ca gheața de la polii planetei să se topească și să elibereze dioxid de carbon în atmosferă. Acest lucru ar declanșa un efect de seră rapid care ar ridica temperatura și presiunea aerului până când ar ajunge la valori care să poată susține viața umane.

Ce spune șeful Roscosmos despre planul lui Elon Musk

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse, este sceptic cu privire la planul miliardarului. Și nu ne referim aici la ideea că acesta ar putea fi sau nu realizabil, ci la intențiile care s-ar ascunde, de fapt, în spatele planurilor lui Musk.

Într-un interviu recent, Rogozin spune că ar fi vorba despre un pretext. De fapt, Elon Musk s-ar folosi de această teorie pentru a putea trimite arme nucleare americane în spațiu, fără ca nimeni să știe. Șeful Roscosmos numește ideea inumană și spune că, eventual, ne va distruge planeta.

„Vedem astfel de încercări, le considerăm inacceptabile și vom împiedica acest lucru în cea mai mare măsură posibil”, a spus Rogozin, reamintind totodată că reglementările internaționale interzic orice dislocare de arme în spațiu.

De fapt, între cei doi ar exista un conflict mai vechi. Conform The Moscow Times, Rogozin și Musk au intrat într-o dispută în 2019 cu privire la acuzațiile că SpaceX ar încerca să scoată Moscova de pe piața rachetelor de transport, scăzând prețurile pentru zborurile spațiale comerciale.

Și directorul executiv al Roscosmos a avut ceva de spus cu privire la planul lui Musk. Alexander Bloshenko a declarat mai devreme în luna mai că, pentru a putea exploda polul lui Marte, SpaceX ar avea nevoie de 10.000 de focoase nucleare.

Elon Musk a răspuns într-o postare pe Twitter la această declarație afirmând că „nu e nicio problemă”, semn că n-ar fi exclus să facă acest lucru.

Cine e Dmitri Rogozin și ce legătură are cu România

Șeful agenției spațiale ruse a mai avut o dispută și cu România, în 2017.  Atunci, autoritățile române au interzis avionului în care se afla, Dimitri Rogozin, pe atunci vicepremier al Rusiei, să tranziteze spațiul aerian al României. Acesta se îndrepta către Republica Moldova, însă traseul avionului era programat să intre în spațiul aerian românesc.

După, eveniment, Rogozin a reacționat și a amenințat țara noastră. Într-o postare pe social media, acesta menționa că „data viitoare se va afla la bordul unui Tu-10”, un bombardier strategic rusesc. Tot atunci, a afirmat că România ar fi totodată marioneta Statelor Unite.