România, pe primul loc la rata mortalității din cauza Covid-19: explicația oferită de Rafila

România, pe primul loc la rata mortalității din cauza Covid-19: explicația oferită de Rafila

În cazul nefericit în care te îmbolnăvești de noul coronavirus, șansele tale de succes în lupta cu boala sunt semnificativ mai ridicate oriunde în Europa, în afară de România.

Țara noastră este pe primul loc la rata mortalității din cauza Covid-19, pornind de la datele oferite de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Ca referință, România ”se laudă” cu 3 decese la 100.000 de locuitori, potrivit raportului ECDC publicat miercuri. Ocupanta locului doi în același top este Bulgaria, dar distanța dintre cele două țări este de la cer la pământ.

În Bulgaria se înregistrează 1,6 decese la 100.000 de locuitori, în timp ce Spania ocupă poziția a treia în top cu o rată de 1. Este important de reținut că o țară civilizată din occident, precum Germania, Suedia, până și Italia, au o rată a deceselor de 0,1 decese la 100.000 de locuitori.

Pe marginea acestei statistici îngrijorătoare, medicul Alexandru Rafila a oferit o explicație cât se poate de clară și de sinceră. Realitatea de mai sus este o reflexie a capacității sistemului de sănătate din România de a trata pacienți cu comorbidități. 

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a declarat Rafila, la Digi24, în contextul în care România are o rată a deceselor de 3,1 la 100.000 de locuitori.

În momentul de față, capacitatea de spitalizare există în România, dar există o incapacitate de a trata bolnavii. Este atât de simplu. ”Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a explicat Rafila. ”Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a concluzionat medicul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: