16 iun. 2020 | 06:38

Manipularea datelor, imposibilă: avertismentul despre știri false al lui Rafila

ACTUALITATE
Manipularea datelor, imposibilă: avertismentul despre știri false al lui Rafila

Inamicul cel mai mare al experților epidemiologi din această perioadă este răspândirea conspirațiilor și a știrilor false în mediul online, iar Alexandru Rafila încearcă să lămurească situația.

Când vine vorba de impactul pandemiei, răspândirea cazurilor și numărul de decese, foarte mulți români sunt de părere că valorile care se comunică în fiecare zi sunt manipulate. Din lipsă de încredere în instituțiile statului, până și unii politicieni au insistat în ultima perioadă pe faptul că numărul de cazuri noi care este făcut public în fiecare zi, în jurul orei 13, ar putea fi manipulat de către guvernanți.

În încercarea de a dezminte aceste conspirații, medicul Alexandru Rafila a făcut mai multe declarații pe timpul serii. Ca referință, Rafila este președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul țării noastre în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Oficialul a insistat pe faptul că, datorită modului în care se realizează colectarea zilnică a cazurilor de Covid-19, manipularea datelor este imposibilă.

„Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.). (…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a subliniat dr. Rafila, la postul Digi 24.

Rafila a încercat să îndemne oamenii să aibă mai multă încredere în sistemul descentralizat de raportare. Medicul este convins de faptul că cei care comentează validitatea acelor numere nu cunosc sistemul. „Ar trebui să explicăm, să explice colegii care fac asta în mod curent cum se face această raportare, cum se face testarea, iar publicul să cunoască exact. Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie. (…) Aceste lucruri ar trebui mai mult explicate şi atunci probabil că lucrurile ar intra într-o zonă de relaxare şi lumea nu ar mai avea opinii care probabil că sunt generate de necunoaştere, fie de tot felul de informaţii care circulă în spaţiul public şi care pot să influenţeze opiniile oamenilor chiar şi de bună-credinţă. Dar necunoscând bucătaria practic, pot să aibă opinii diferite”, a spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele