Imunizarea de grup, discutată în România, pentru prima oară: argumentele lui Alexandru Rafila

Imunizarea de grup, discutată în România, pentru prima oară: argumentele lui Alexandru Rafila

Probabilitatea să punem mâna cu toții pe un vaccin în următoarea perioadă este una foarte scăzută. Din acest motiv, Alexandru Rafila a atras atenția asupra imunizării de grup.

Pentru mult timp de acum înainte, coronavirus va face parte din viața noastră. Cazuril noi vor fi depistate constant, iar măsurile de prevenție a răspândirii ar trebui să nu dispară complet în următorii ani. Partea proastă este că, deși se lucrează concomitent la un vaccin în mai multe colțuri ale lumii, este improbabil să punem mâna pe el în următorul an. Din acest motiv, Rafila a vorbit ieri despre imunizarea prin infectare.

În contextul lipsei unui vaccin, majoritatea românilor se vor îmbolnăvi în următorul an, cu sau fără simptome, iar puterea virusului va scădea. Dacă totul merge bine, în aproximativ doi ani, aceasta va fi o gripă obișnuită. Deși speră la disponibilitatea unui vaccin care să faciliteze revenirea rapidă o viață normală, Rafila nu este optimist, chiar dacă acesta ar bloca rapid răspândirea bolii.

Germania, Franța, Italia și Olanda au semnat un acord cu grupul farmaceutic AstraZeneca pentru a garanta furnizarea în UE a 300 de milioane de doze ale unui eventual vaccin contra coronavirusului. Rafila spune că România nu a facut un contract ferm pentru a achiziționa aceste vaccinuri, ci doar un precontract, în contextul în care nici vaccinul nu există și s-ar putea, în final, să vină din partea altui furnizor medical. Ca referință, aproximativ zece proiecte de diferite vaccinuri au ajuns global la nivelul testelor clinice.

În mod interesant, medicul Alexandru Rafila nu este de părere că testarea masivă, a tuturor oamenilor, este o soluție cu beneficii semnificativ. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că o campanie masivă de testare este ineficientă, deoarece o persoana testată negativ s-ar putea îmbolnăvi ulterior și este de părere că testarea ar trebui să se facă doar pentru cei simptomatici și nu pentru cei asimptomatici.

Citește și: