21 apr. 2020 | 09:55

Prețul petrolului, mai volatil ca niciodată: cum este acum și în ce fel ne afectează pe noi, românii

ACTUALITATE
Prețul petrolului, mai volatil ca niciodată: cum este acum și în ce fel ne afectează pe noi, românii

În ultimele săptămâni, prețul petrolului a făcut subiectul mai multor dezbateri la nivel global, după ce actori importanți din piață au forțat creșterea și descreșterea valorii sale.

După ce în urmă cu aproximativ 24 de ore detaliam valoarea negativă a unui baril de petrol american, pentur prima oară în istorie, acum, s-a schimbat schimbarea. Saturația stocurilor și prăbușirea cererii cauzate de pandemie se pare că nu mai reprezintă un criteriu atât de important în acest domeniu, având în vedere că în această dimineață, în Asia, prețul și-a revenit ușor, peste zero.

Nu este exclus să fi facilitat această creștere și decizia lui Donald Trump de a achiziționa 75 de milioane de barili de petrol pentru rezerva strategică a SUA. Imediat după, un baril de West Texas Intermediate pentru livrare în luna mai se tranzacționează marți dimineață la 1,10 dolari, față de un preț de închidere de -37,63 de dolari luni seara la New York, acesta fiind cel mai scăzut nivel din momentul în care NYMEX a deschis tranzacțiile pe petrol în 1983.

Ca referință, astăzi se încheie negocierea contractelor pentru luna mai. În acest context, frenezia vânzătorilor de a găsi un cumpărător capabil să intre în posesia mărfii s-ar putea să fi influențat situația fără precedent de luni.

”Contractul WTI pentru luna mai expiră marți, ceea ce îi forțează pe titularii de contract să accepte livrarea fizică”, a explicat ANZ Bank. ”Cu capacitățile de stocare care se completează rapid (…) există teama că nu este loc de depozitare”, a completat instituția.

Ministrul Economiei a insistat că România este destul de imună la situația cu prețul petrolului din SUA. ”Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol. Compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an. Consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol.”, a explicat Virgil Popescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele