09 apr. 2020 | 09:30

Americanii au trecut la amenințări: criza de pe piața petrolului, mai periculoasă decât s-ar fi crezut

ACTUALITATE
Americanii au trecut la amenințări: criza de pe piața petrolului, mai periculoasă decât s-ar fi crezut

Tensiunile de pe piața de petrol au crescut foarte mult în ultimele 24 de ore, după ce republicanii americani au trecut la amenințări la adresa Arabiei Saudite.

În ultimele luni, prețul petrolului s-a aflat în cădere libere, chiar dacă nu ai simțit cea mai mare scădere a prețului pe care îl plătești la pompă pentru benzină și motorină. În acest context, ai crede că respectivele tensiuni din piață sunt create de pandemie, de faptul că oamenii stau mai mult în casă și a scăzut cererea.

Există însă indicii puternice conform cărora criza a fost creată artificial de Arabia Saudită. Cel mai mare extractor de petrol de pe mapamond a decis să crească semnificativ producția, punând presiune pe americani. În consecință, amenințările nu au întârziat să apară.

​Aproape 50 de aleși republicani din Camera Reprezentanților a Statelor Unite i-au transmis prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, că va fi pusă în pericol cooperarea economică și militară dintre Washington și Riad dacă regatul saudit nu va ajuta la stabilizarea prețului petrolului prin scăderea producției, anunță Reuters.

„Dacă Regatul nu va acționa corect pentru a detensiona criza energetică creată artificial, vom încuraja orice răspuns pe care executivul Statelor Unite îl va considera corespunzător”, au atenționat oficialii republicani de la Washington într-o scrisoare semnată de aproape un sfert din aleșii Partidului Republican din Camera Reprezentanților din Statele Unite.

Panica americanilor pleacă de la posibilitatea creșterii șomerilor în acest domeniu. Cu aproximativ 24 de ore mai devreme, Departamentul pentru Energie al SUA a avertizat că prețurile scăzute ale petrolului vor forța companiile americane să își reducă gradual producția cu aproape 2 milioane de barili zilnic, ceea ce ar pune în pericol locurile de muncă ale muncitorilor americani din domeniu.

„Eșecul în a lua măsuri legate de această criză energetică va periclita eforturile comune dintre țările noastre de a colabora economic și militar”, se mai menționează în aceeași scrisoare.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele