Raport oficial: câți ani din viață pierd locuitorii din București din cauza poluării

Raport oficial: câți ani din viață pierd locuitorii din București din cauza poluării

Gradul de poluare din București este o problemă foarte gravă, chiar dacă unii politicieni nu reușesc să conștientizeze încă acest lucru.

Poluarea reprezintă o problemă majoră în foarte multe state din lume, inclusiv în România. Totuși, aceasta este și mai intensă în capitala țării. Sistemul de Monitorizare a Calității Aerului arată că limitele nivelului de poluare pentru anul 2019 au fost depășite.

În primul rând, poluarea afectează sănătatea oamenilor care locuiesc în zone cu un grad ridicat de poluare. Pentru asta, există câteva date concrete care ți-ar putea da de gândit.

Un raport din 2019 al Curții de Conturi preciza că media de viață a persoanelor care locuiesc în București este mai scăzută cu aproape doi ani, din cauza nivelului ridicat de poluare. Mai exact, cu 22 de luni.

De asemenea, portrivit unui raport al Comisiei Europene din 2018, poluarea ucide în fiecare an peste 23.000 de români. Aceasta provoacă o serie lungă de boli care afectează corpul uman și conduc, eventual, la deces. Este vorba de boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare sau boală pulmonară obstructivă cronică.

Cât de ridicat e nivelul de poluare din București

Ca să îți dai seama de gravitatea situației, trebuie să iei în considerare și faptul că România a avut cele mai mult proceduri de infrigement deschise de Comisia Europeană din cauza poluării, din întreaga Uniune Europeană.

Valorile de poluare înregistrate în 2019 au fost de aproximativ două ori mai mari decât limitele admise.

De exemplu, stația din centrul Bucureștiului arată că, într-o zi lucrătoare obișnuită, indicele de poluare cu PM10 depășește valoarea de 100 micrograme/metru cub, valoare mai mult decât dublă față de limita maxim admisă de lege, care ar trebui sa fie de 50 micrograme/metru cub.

Partea și mai proastă e că există deficiențe grave în ceea ce privește rețeaua de monitorizare a poluării. Unele stații de monitorizare din București nici măcar nu funcționează, ceea ce înseamnă că nivelul de poluare ar putea fi chiar mai mare de atât.

Citește și:
Sursa: digi24
Etichete: