28 nov. 2019 | 12:55

Poluarea aerului îți afectează inteligența și nici nu contează cât crezi în încălzirea globală

ACTUALITATE
Poluarea aerului îți afectează inteligența și nici nu contează cât crezi în încălzirea globală

Cei mai mulți dintre noi asociază poluarea aerului cu încălzirea globală și alte probleme suferite de mediu. În realitate, oamenii sunt primii care au de suferit de pe urma expunerii la un mediu poluant.

Un grup de cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Yale din Statele Unite ale Americii a efectuat un studiu în China. Scopul efortului a fost de a analiza impactul poluării dintr-una dintre cele mai poluate țări de pe mapamond asupra inteligenței oamenilor. În contextul în care oamenii de știință sunt de părere că 95% din populația globului inspiră aer poluat pe media legal admisă, nu ar trebui să vină ca o surpriză deznodământul analizei.

Cercetătorii de la Yale sunt de părere că dezvoltarea intelectuală sau inteligența oamenilor care inspiră aer poluat are de suferit. Rezultatele analizei lor au fost publicate în jurnalul intitulat Proceduri ale Academiei Naționale de Științe. Aceștia au găsit o relație directă între gradul de poluare al aerului și rezultate mai scăzute la teste de limbă și matematică. În final, discrepanța față de copiii sănătoși, crescuți fără poluare, a fost echivalentul pierderii unui an de școală. Este ca și cum ai rămâne repetent.

Xi Chen, unul dintre cercetătorii responsabili de această analiză, a afirmat că există mai multe referințe pentru inteligența unui om și toate sunt afectate de poluare, indiferent cum privești lucrurile.

”Aerul poluat poate provova oricui o reducere a nivelului de educație cu aproximativ un an, o valoare imensă. Partea tristă este că, în timp ce tinerii ar putea recupera acel an pierdut în condiții ideale, aceeași regulă nu se aplică în cazul bătânilor de peste 64 de ani care sunt și mai afectați de această situație tristă. Cei cu educație scăzută sunt de asemenea mai afectați. Dacă calculăm [pierderea] pentru aceia, s-ar putea să se reflecte în câțiva ani de educație.”, a explicat Chen.

Dacă ești de părere că astfel de probleme afectează doar orașele aglomerate din China, te înșeli. Aceasta este regula, nu excepția. La fel de ridicat este gradul de poluare al aerului în Marea Britanie și alte țări europene. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele