03 ian. 2020 | 08:17

Google poate detecta cancerul mai bine decât medicii: care sunt beneficiile

ACTUALITATE
Google poate detecta cancerul mai bine decât medicii: care sunt beneficiile

Cele mai mari șanse pentru a te vindeca de diverse forme de cancer implică o depistare rapidă a afecțiunii, dar există mai multe tipuri care sunt greu depistate de către medicii.

În materie de cancer la sân, numărul femeilor care ajung să sufere de această afecțiune pe parcursul vieții este mai mare de 10%. Pornind de la statistica îngrijorătoare, o divizie a Google localizată în Regatul Unit s-a specializat în depistarea eficientă și precisă a cancerului la sân. Acest efort benefic pentru umanitate a fost făcut de DeepMind, o companie de inteligență artificială care a intrat în portofoliul Google în 2014.

Deși este îngrijorător de comun printre femeile de pe întregul mapamond, cancerul la sân este foarte problematic din prisma eficienței procesului de depistare. Din păcate, diagnosticarea tradițională se reflectă în foarte multe cazuri fals pozitive, în care pacienții sunt supuși unui stres foarte mare din cauza unei mamograme clasificată ca fiind anormală, deși nu include cancer. Uneori, se ajunge la intervenții chirurgicale pe pacienți sănătoși.

Reversul este de asemenea valabil, când persoane bolnave sunt clasificate ca fiind sănătoase în urma diagnosticării – fasl negativ. Pentru a preveni astfel de situații, Deepmind a creat o inteligență artificială care generează semnificativ mai puține diagnostice fals pozitive decât un expert.

Pentru a atinge această performanță, compania a ”antrenat” AI-ul cu informații de la pacienți anonimi din Statele Unite și Canada. În urma primelor teste, diagnosticele fals pozitive au fost reduse cu 5,7% în Statele Unite ale Americii, iar cele fals negative cu 9,4%. În mod absolut suspect, diferențele de performanță față de metodele tradiționale au fost semnificativ mai mici în Regatul Unit, 1,2%, respectiv 2,7%. Concluzia este că metodele folosite în prezent în Marea Britania sunt mult mai bune decât cele din SUA, înainte de introducerea inteligenței artificiale în ecuație.

Creatorii inteligenței artificiale sunt optimiști că rata de succes a algoritmului va crește odată cu trecerea timpului, după ce se vor face mai multe studii și mai mulți experți medicali se vor implica în proiect.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele