Poliția Capitalei vrea să te transforme în ”securist”: la ce ajută să-ți pârăști semenii

Poliția Capitalei vrea să te transforme în ”securist”: la ce ajută să-ți pârăști semenii

Dincolo de chinurile terifiante prin care treceau cei care ajungeau în mâinile Securității, acea perioadă era definită prin frica de semeni. Oricine te putea reclama când credea că ai făcut ceva ilegal sau împotriva partidului.

Poliția Capitalei vrea să aducă din nou în actualitate acea perioadă, dând dreptul oamenilor să reclame persoanele care nu folosesc mască de protecție în spațiile în care ar trebui să o poarte. Oficialii speră ca noul proiect să fie un succes și încurajează bucureștenii să sune la TelVerde 0800 800 165 dacă văd pe cineva fără mască de protecție. Aceeași autoritate îți va pune la dispoziție și un număr la care să poți transmite fotografii cu oamenii care ”înșeală sistemul”.

Nu a durat mult din momentul în care numărul de mai sus a devenit disponibil până când Poliția afirmă că a folosit acele informații pentru a realiza ”o hartă a punctelor fierbinți, a zonelor unde se încalcă cel mai des regulile de protecție.”

Măsura nu este neapărat una nou, numărul cu pricina existând de mai multe luni. Ce s-a schimbat este interesul polițiștilor de a-l promova mai mult. Practica polițiștilor în civil care amendează oameni fără mască s-ar putea să nu fie foarte legală, conform Avocatului Poporului. Din acest motiv, civili care stau la baza amendării altor civili s-ar putea să fie un mecanism mai eficient.

„Acum facem un apel la cetățeni să ne sprijine în identificarea locurilor și mijloacelor de transport unde anumite persoane nu respectă normele de protecție individuală. Apelul transmis la TelVerde declanșează verificări. Verificam cele sesizate și, mai mult decât atât, în urma acestor telefoane am construit o hartă a punctelor fierbinți, a zonelor unde se încalcă cel mai des regulile de protecție, zone care vor face obiectul unor verificări amănunțite”, transmite Poliția Capitelei.

Pe lângă sesizările verbale, la TelVerde 0800 800 165, ai și posibilitatea transmiterii de fotografii sau clipuri video la numărul de WhatsApp 0755 021 218. Poliția Capitalei mai spune că, în timp ce la sfârșitul săptămânii trecute mai puțin de 10 cetățeni au apelat în București la acest număr de telefon, ieri au existat 27 de apeluri la care au fost sesizate nereguli.

„Sunați la 0800 800 165, trimiteți imagini la 0755 021 218. Împreună vom reuși. Respectăm distanțarea fizică, purtăm masca de protecție, respectăm regulile de igienă. Pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jur”, a mai transmis Poliția Capitalei.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: