Poliția Capitalei vrea să facă niște ghiduri de comportament civic

Poliția Capitalei vrea să facă niște ghiduri de comportament civic

Poliția Capitalei a lansat o campanie de consultare publică în urma căreia să elaboreze un ghid de comportament civic. Campania se numește „Împreună respectăm ordinea publică” și se adresează atât cetățenilor, cât și polițiștilor.

Aceasta este desfășurată în contextul preluării României a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în 2019. Pe data de 24 iulie a fost deschisă pagina de Facebook „Împreună respectăm ordinea publică”, unde cetățenii și polițiștii vor putea completa sondaje și întrebări menite să stabilească care sunt comportamentele civice dezirabile.

Grațiela Văduva, șeful Serviciului de analiză și prevenire a criminalităţii din Poliția Capitalei a declarat că trebuie să stabilim împreună care sunt acele reguli de comportament civic care ar trebui să ne coordoneze viața de zi cu zi, fie că suntem cetățeni sau polițiști.

De asemenea, aceasta a spus că inițiativa s-a născut din dorința Poliției Capitalei de a reacționa la cazurile de ultraj asupra polițiștilor. „Studiind aceste cazuri am constatat că e vorba de respectul dintre polițiști și societate civilă și că ar trebui să acționăm pe această linie”, a mai afirmat aceasta.

Regulile vor fi postate pe Facebook, astfel încât fiecare persoană să-și poată exprima punctul de vedere. În cele din urmă, va fi elaborat un ghid de comportament civic, de dimensiuni mici, care va fi publicat într-un format de buzunar.

De asemenea, ghidul va fi tradus cu ajutorul ambasadelor, pentru ca cetățenii străini care vizitează Bucureștiul să fie la curent cu aceste reguli. Campania „Împreună respectăm ordinea publică” se desfășoară până în decembrie 2019, iar pagina de Facebook va rămâne activă și după acest termen.

Pe lângă aceste acțiuni, se vor implementa proceduri de intervenție preventivă, ce vor fi prezentate în cadrul unor module de pregătire profesională a polițiștilor. Modulele vor fi conduse de consultantul francez Bruno Demaille și vor fi demarate anul viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Agerpres