PNL, abuz de putere? Ce prevăd cele 25 de OUG adoptate până spre miezul nopții

PNL, abuz de putere? Ce prevăd cele 25 de OUG adoptate până spre miezul nopții
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PNL a stabilit un record greu de egalat pentru orice alt Guvern. A adoptat nu mai puțin de 25 de OUG într-o ședință începută după-amiază și terminată aproape de miezul nopții.

PNL  a lucrat marți, 4 februarie, la foc automat. A adoptat Ordonanțe de Urgență pe bandă rulantă, deși se angajase, atunci când a preluat guvernarea, că nu va abuza de acest privilegiu. Mai mult, ședința Guvernului s-a întins până târziu în noapte. A început la ora 14:00 și s-a încheiat spre ora 23:00.

Precedent privind numărul de Ordonanțe de Urgență adoptate nu există. Prelungirea unei ședințe de Guvern până târziu în noapte există, însă. A făcut-o inclusiv PSD în ianuarie 2017, atunci când a adoptat celebra OUG 13.

Ministrul Justiției de atunci, social-democratul Florin Iordache, ieșea în jurul orei 23:00 să anunțe modificările care îi scăpau pe mulți politicieni de dosare penale. Imediat după acel episod, a apărut lozinca „noaptea ca hoții”. 

PNL pare că n-a învățat nimic din acel episod care avea să prăbușească PSD în sondaje doi ani mai târziu.

De ce s-a grăbit Guvernul PNL

Ordonanțele de Urgență adoptate pe repede înainte în ședința de Guvern se referă la domenii diverse. De la transport, sănătate și educație până la legislația electorală. La preluarea guvernării, PNL se angaja să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să nu abuzeze de acest drept.

Nu s-a ținut de cuvânt.

Cele mai multe proiecte de OUG adoptate în 4 februarie au fost anunțate în spațiul public, dar timpul pentru dezbatere și discuții a fost prea scurt. S-a lucrat pe repede-înainte, chiar în ziua premergătoare votului privind moțiunea de cenzură. Simțind probabil pericolul de a fi demis în Parlament, Guvernul Orban n-a mai așteptat și a adoptat tot ce putea fi adoptat în această perioadă.

Dacă Guvernul pică (moțiunea de cenzură trece), atunci liberalii vor mai lucra la Palatul Victoria doar cu titlu interimar, până la instalarea unui nou Executiv – votat de Parlament sau rezultat în urma unor alegeri anticipate. Asta înseamnă, între altele, că nu mai pot emite OUG.

Abordarea din ședința din 4 februarie este extrem de diferită de ceea ce susținea premierul Ludovic Orban în urmă cu câteva zile.

„Ordonanța de urgență o emite Guvernul, fără să întrebe pe nimeni, fără să consulte Parlamentul. Am anunțat că am ales varianta angajării răspunderii care este mult mai democratică, pentru că parlamentarii pot să depună amendamente. Am acceptat patru amendamente. În procedura de angajare a răspunderii se poate declanșa controlul constituțional, iar spre deosebire de OUG opoziția care nu e de acord poate opri intrarea în vigoare a proiectului prin moțiune de cenzură. Este o procedură mult mai democratică”
Ludovic Orban, premierul României

Ce prevăd OUG adoptate de Guvern

În domeniul educației, Guvernul a venit cu beneficii salariale pentru profesori. Un proiect anunțat recent de ministrul Educației, Monica Anisie, și adoptat prin OUG prevede salarii mai mari pentru profesori. Majorările vor intra în vigoare în această lună, iar în septembrie ar urma o a doua rundă de creșteri.

O altă ordonanță prevede decontarea navetei elevilor, iar un alt proiect adoptat prin OUG se referă la extinderea programului „Masă caldă” la 65.000 de elevi.

Din partea Ministerului de Interne s-a venit cu niște modificări justificate de epidemia coronavirusului din China. Concret, în cele 16 aeroporturi internaționale din țară vor fi instalate scannere termice pentru pasageri.

În domeniul transportului, a fost reglementat transportul cu trotinete electrice pe străzi. Găsești AICI detalii despre acest proiect.

O modificare importantă, poate cea mai importantă, a fost adusă, însă, în domeniul legislației electorale. Practic, s-a adoptat și pentru alegerile parlamentare același sistem folosit la cele prezidențiale. Astfel, alegătorii pot vota în orice localitate, pe liste suplimentare, fără să mai fie nevoie să se deplaseze în circumscripția aferentă adresei din buletin. În acest fel, numărul celor care se vor prezenta la urne va fi mai mare.

Și diaspora va avea dreptul să-și aleagă mai mulți parlamentari, numărul lor fiind dublat.

„(…) trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului

Cât de adevărat e că se „privatizează” Sănătatea

Executivul a adoptat și proiectul prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără costuri suplimentare pentru pacienți. Proiectul a stârnit controverse inițial, PSD acuzând PNL că privatizează Sănătate.

Social-democrații își mențin opinia și cred că cine nu are bani riscă să nu mai poată fi tratat. Liberalii insistă, însă, că proiectul este, de fapt, benefic.

Vicepremierul Raluca Turcan explica faptul că decontarea serviciilor accesate de pacient la stat sau privat vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătății.

„Practic, prin această OUG, pacienții vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu. Guvernul PNL dă posibilitatea pacienților să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private. Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul Sănătății, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat”, spunea vicepremierul.

Avocatul Poporului a intervenit

Deciziile Guvernului n-au trecut neobservate. Avocatul Poporului, Renate Weber, a criticat dur numărul uriaș de OUG adoptate într-o singură ședință. Instituția arată că e vorba de o gravă abatare.

Mai mult, sunt încălcate și normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

”La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență”, arată Avocatul Poporului.

Dacă va considera că unele OUG încalcă legea fundamentală, atunci Avocatul Poporului susține că poate sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale CCR.

Lista completă a OUG adoptate de Guvernul PNL în data de 4 februarie, cu o zi înainte de moțiunea de cenzură:

 • 1. ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare
 • 2. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat
 • 3. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
 • 4. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate
 • 5. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
 • 6. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020
 • 7. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale și de investiții, la nivel regional
 • 8. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative
 • 9. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027
 • 10. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid
 • 11. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind recensământul general agricol din România runda 2020
 • 12. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021
 • 13. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte, precum și pentru aprobarea plății cotizației anuale în vederea participării Institutului Național de Statistică în calitate de asociat în cadrul Comitetului de Statistică și Guvernanță în Statistică al OCDE
 • 14. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice
 • 15. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate
 • 16. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea Poliției Judiciare
 • 17. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei
 • 18. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat de salvare
 • 19. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii petrolului nr. 238/2004 cu modificările și completările ulterioare
 • 20. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea și utilizarea fondului locativ de protocol și bunuri mobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”
 • 21. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice
 • 22. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011
 • 23. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor
 • 24. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea unor acte normative în domeniul transportului naval
 • 25. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul apărării naționale
Citește și: