Guvernul te lămurește, în sfârșit, pe unde poți circula cu trotineta electrică

Guvernul te lămurește, în sfârșit, pe unde poți circula cu trotineta electrică

Guvernul a stablit prin ordonanță de urgență ce reguli trebuie să respecte cei care se plimbă pe străzi cu trotinete electrice.

Până acum, România nu avea o lege care să reglementeze circulația cu trotinetele electrice și era la latitudinea fiecărui călător să decidă cum vrea să procedeze. Nimeni nu știa dacă ar trebui să circule pe acestea pe șosea sau pe trotuar. Acum, există (în sfârșit) o lege care clarifică tot. Se va modifica OUG 195/2002.

Guvernul României a hotărât în ședința de marți, 4 februarie, ce reguli trebuie să respecți în trafic dacă vrei să folosești aceste mijloace de transport alternative.

Principala modificare pe care trebuie să o iei în calcul este că nu vei mai avea voie să mergi cu trotinete electrice pe trotuar. În cazul în care un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, atunci vei putea circula cu trotineta electrică doar pe suprafața acesteia. În lipsa unei piste, ai voie să circuli doar pe sectoarele de drum unde vitezza maximă admisă pentru vehicule este dde 50 km/h.

Numai persoanele cu o vârstă de peste 14 ani vor putea merge pe șosea cu trotineta electrică.

Ce alte reguli trebuie să respecte călătorii cu trotinete electrice

Ca să înțelegi la ce se referă noua lege, trebuie să iei în considerare definiția oficială stabilită de autoritățile românie. Astfel, trotineta electrică este definită drept  „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.

Cei care circulă cu trotinete electrice pe drumurile publice trebuie să le echipeze pe acestea cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

„În linii mari, va fi o echivalare cu circulația bicicletelor, în sensul că minorii nu au voie să circule, trebuie să aibă și cei de pe trotinete mijloace de protecție și ceea ce ține de disciplina în trafic”, a declarat Marcel Vela, ministrul de interne.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: