Parodia, la rang de artă: suma extraordinară cu care s-a vândut ”Show me the Monet” de Banksy

Parodia, la rang de artă: suma extraordinară cu care s-a vândut ”Show me the Monet” de Banksy

Unul dintre cei mai prolifici și controversați artiști ai secolului 21 și-a vândut un nou tablou cu o sumă fabuloasă. Este vorba de Banksy și al său Show me the Monet, o parodie a nuferilor de Monet.

În continuare, există multe întrebări legate de Banksy. Mulți sunt încă în dilemă legat de cine este cu adevărat artistul cunoscut în principal pentru lucrările sale stradale. Cum arată omul ale cărui lucrări au ajuns să se comercializeze cu milioane de euro.

Cea mai recentă lucrare a sa care a ajuns la licitație este Show me the Monet, ilustrată în imaginea de mai jos. Acest tablou parodiază faimoșii nuferi ai lui Claude Monet. În urma unei licitații aprinse, creația lui Banksy s-a vândut cu 7,6 milioane de lire sterline sau aproximativ 8,5 milioane de euro. Confirmarea achiziției a fost făcută de Sotheby`s, care a organizat și licitația, potrivit AFP.

banksy-show-me-the-monet-auction-largeConform relatărilor de la fața locului, „cinci colecționari hotărâți” s-au luptat aproape nouă minute de licitație online pentru lucrare, estimată inițial între 3 și 5 milioane de lire sterline, înainte ca unul dintre ei să o câștige cu 7,6 milioane, al doilea cel mai mare preț plătit vreodată pentru o lucrare de Banksy la licitație.

Ca referință, în istorie a rămas lucrarea ”Parlamentul maimuțelor” vândută de Banksy în 2019. Acea operă de artă deține recordul în ceea ce privește prețul pentru creațiile artistului britanic. S-a vândut la o licitație, tot prin intermediul casei Sotheby`s, la 9,9 milioane de lire sterline sau 11,1 milioane de euro.

Revenind însă la Show me the Monet, ”Banksy evidențiază aici disprețul societății față de mediu în fața exceselor irositoare ale consumismului”, a declarat Alex Branczik, șeful european de artă contemporană la Sotheby’s, care vede în artistul din Bristol ”un vizionar”.

Acest tablou face parte dintr-o serie mai mare de parodii ale marilor clasici din domeniul picturii. Seria este intitulată Uleiuri brute și mai include versiuni ”actualizate” ale unor tablouri de Van Gogh sau Andy Warhol.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: