Pandemia, pretext de robotizare: casierii de la supermarket, eliminați ca „să nu se îmbolnăvească”

Pandemia, pretext de robotizare: casierii de la supermarket, eliminați ca „să nu se îmbolnăvească”

La nivel global, marile lanțuri de supermarketuri căutau de mult timp momentul propice pentru a elimina casierii. Din păcate pentru acele locuri de muncă, pandemia se pare că l-a oferit.

Cel mai mare angajator american la ora actuală este Walmart, un lanț de magazine precum Kaufland, Carrefour sau Auchan, în România. Gigantul de peste ocean a decis să elimine toate posturile de casieri de la unul dintre magazinele sale de dimensiuni generoase. Este vorba de magazinul din Fayetteville, statul Arkansas.

Pretextul mișcării radicale, dincolo de profitabilitatea sporită prin eliminarea unor locuri de muncă, ține de distanțarea socială. Practic, deși a lăsat niște oameni pe străzi, gestul a fost făcut pentru a evita contactul fizic între angajații magazinului și cumpărători.

Igiena a fost folosită ca scuză și pentru eliminarea benzilor rulante pe care îți puneai marfa când ajungeai la casă. Realist vorbind, însă, acel detaliu tehnic și-a pierdut utilitatea când mergi cu coșul de produse la casă, ți le scanezi singur și le bagi în sacoșă.

Dacă totul merge bine, în teorie, ar trebui să fii mai eficient în a-ți achita produse și a pleca acasă. În practică, o să vedem. Având în vedere către probleme poți să întâmpini la casă, cu produse necântărite sau fără cod de bare, nu știu exact dacă nu o să te enervezi mai mult, în loc să pleci mai repede.

În funcție de feedback-ul primit de la public în cazul testului din Fayetteville, în mod previzibil, se vor elimina casierii din Walmart în toate magazinele din SUA, vor scădea costurile și va crește profitul. Încă din luna martie a acestui an, gigantul american a introdus posibilitatea achitării la casa de marcat prin aplicația Wallmart de pe mobil.

Îți introduci cardul in-app și apropii telefonul de un aparat similar cu un POS pentru a-ți plăti cumpărăturile. Anunțul de acum este doar o extensie a acelui proces.