Pandemia continuă să-și arate colții în România: ”Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”

Pandemia continuă să-și arate colții în România: ”Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”

România continuă să înregistreze în fiecare zi un număr semnificativ de cazuri noi de coronavirus, iar ministrul Sănătății și-a manifestat îngrijorarea din cauza acestei situații.

În contextul celei mai recente declarații despre pandemie, Nelu Tătaru a făcut un apel la români pentru a fi mai conștiincioși când vine vorba de respectarea regulilor de igienă, distanțare fizică și, nu în ultimul rând, purtarea măștilor de protecție în spațiile închise. Nu a trecut la amenințări legate de impunerea forțată a izolării, dar este îngrijorat de direcția spre care ne îndreptăm.

„Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuşi ca cei care şi-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi respecte. Recomand în continuare prudenţă, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise. Avem şi azi 388 de cazuri noi, 205 cazuri în terapie intensivă. (…) Avem oraşe şi spitale unde secţiile de terapie intensivă sunt pline şi trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”, a afirmat Tătaru, marţi, la TVR1.

Într-o lume ideală, de la 1 iulie, România ar fi trebuit să intre într-o nouă etapă de ridicare a restricțiilor. Din păcate, viața normală nu pare să fie prea apropiată, chiar și dacă un scenariu precum cel cu care ne confruntăm acum a fost prezis de experții din minister.

„La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”, a adăugat Tătaru.

Nu au lipsit nici referințele la conspirații, care sunt parțial responsabile de nepăsarea românilor. „A încurajat acea stare de neîncredere, de dubiu în rândul populaţiei faţă de existenţa acestui virus”, a spus ministrul când a fost întrebat despre efectele teoriile despre veridicitatea pandemiei. „Avem o creştere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate, avem nerespectarea regulilor”, a punctat ministrul.

Ca un sfat pentru cei care nu cred în existența Covid-19, Nelu Tătaru le recomandă să treacă un pic prin spitalele de suport pentru coronavirus, la unitățile de primiri urgențe, atunci „vor vedea că există boala, că există forme severe şi că se poate muri şi la 30-35 de ani”.

În final, cea mai mare supărare a ministrul este legată de faptul că ne confruntăm cu criză medicală transpusă în politic. „Până acum patru săptămâni aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 şi cred că acea stare de relaxare a încurajat un moment politic. (…) Începând de la Paşti s-a înregistrat acea stare de libertate, dar cred că trecerea directă dintr-un moment medical într-un moment politic a dus la aceste informaţii false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii şi la o nesocotire a întregului efort de două luni şi jumătate pe care l-a făcut acest popor”, a mai spus Tătaru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI