10 iul. 2020 | 09:30

”Nu există pacient asimptomatic”: cel mai crunt avertisment al unui medic român din linia întâi

ȘTIINȚĂ
”Nu există pacient asimptomatic”: cel mai crunt avertisment al unui medic român din linia întâi

Florin Roșu este medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași. Într-un interviu acordat celor de la Hotnews, a explicat cum vede el situația actuală.

Spitalul Sfânta Parascheva din Iași este cel mai mare spital de pneumologie din România. Din acest motiv, în momentul în care șeful secție de terapie intensivă dorește să ridice niște semne de alermă, cuvintele sale ar trebui ascultate.

În opinia lui Florin Roșu, conceptul de asimptomatic este greșit. ”Nu există pacient asimptomatic. Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine.”, a explicat medicul de la Iași din experiențele pe care le-a avut în linia întâi, confruntându-se zilnic cu boala.

Dincolo de mitul legat de asimptomatici, Roșu a adresat și faptul că atâta timp cât ai virusul, în orice moment poți face tranziția către o formă mai gravă a bolii, într-un ritm fulminant. „De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate.”, insistă Florin Roșu.

În ceea ce privește progresia bolii, totul se petrece în câteva zile. „Undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine – momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ.”, a menționat medicul ATI.

„Responsabilitatea socială, umană, este foarte importantă. Să sperăm că populația României, așa cum într-o primă fază a înțeles problema cu care se confruntă omenirea, nu o va bagateliza în perioada următoare, iar sistemul de sănătate nu va fi acoperit de numărul de cazuri”, a concluzionat șeful secției de terapie intensivă de la Sfânta Parascheva din Iași.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele