Primele teste pe oameni, promițătoare: vaccinul împotriva coronavirus, mai aproape decât se credea inițial

Primele teste pe oameni, promițătoare: vaccinul împotriva coronavirus, mai aproape decât se credea inițial

Opinia generală a cercetătorilor este că nu vom avea un vaccin împotriva noului coronavirus Covid-19 decât în 2021, eventual chiar în a doua jumătate a anului viitor. Există însă deja rezultate încurajatoare ale unui test pe oameni realizat cu un nou vaccin.

China National Biotec Group (CNBG) a făcut o treabă impresionantă în ultimele luni când vine vorba de dezvoltarea unui vaccin. Compania s-a numărat și printre primele care, nu doar că au început testele pe oameni, dar celebrează deja rezultate încurajatoare. Anunțul a fost făcut duminică de reprezentanții companiei, conform Reuters.

Vaccinul experimental, dezvoltat de filiala din Beijing a CNBG, a generat o concentraţie ridicată de anticorpi în cazul tuturor participanţilor vaccinaţi în cadrul acestui studiu clinic de fază 1-2, la care au luat parte 1.120 de persoane, potrivit datelor preliminare ale experimentului, au anunţat reprezentanţii CNBG într-un mesaj publicat pe platforma media WeChat, fără să dezvăluie însă alte detalii specifice testului.

CNBG, afiliat companiei de stat China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), a anunţat la începutul lunii iunie că un alt vaccin-candidat al său, produs de divizia sa din Wuhan, a generat la rândul lui apariţia unui procent ridicat şi sigur de anticorpi în organismele participanţilor la un studiu clinic, potrivit unor rezultate preliminare.

Ca referință, presiunea din partea statului chinez pe mai multe companii din teritoriu pentru a dezvolta un vaccin performant este foarte mare. Autoritățile de la Beijing au acordat deja toate autorizațiile pentru testarea a nu mai puțin de 8 vaccinuri candidate. Unele dintre ele au fost testate și pe oameni în afara țării.

Având în vedere acest set de circumstanțe, China a devenit în ultimele săptămâni un favorit în dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului care a ucis deja peste 500.000 de persoane la nivel global.

Până să primească autorizația de comercializare, un vaccin trebuie să treacă prin teste de Faza 3. Acestea din urmă sunt realizate la scară largă, pe mii de participanți, cu scopul de a dovedi că respectivul tratament este sigur. CNBG a anunţat marţi că va demara Faza 3 pentru unul dintre vaccinurile sale potenţiale în Emiratele Arabe Unite.

Citește și: