Noi detalii despre sursa virusului: de ce s-ar putea nu provină din China, conform experților

Noi detalii despre sursa virusului: de ce s-ar putea nu provină din China, conform experților

În ultima jumătate de an, consensul științific a fost că pandemia a fost creată de un virus provenit din China. Realitatea ar putea fi însă un pic mai complexă decât atât, conform cercetătorilor de la Oxford.

În cea mai recentă ediție a publicației BBC Science Focus, se aruncă în eter o nouă ipoteză legată de sursa pandemiei. Aceasta a fost formulată de oamenii de știință de la Universitatea Oxford. În opinia lor, Covid-19 nu a provenit din China. În schimb, a existat de mult timp în stare latentă în diferite colțuri ale lumii.

Ulterior, a devenit activ și a început să se răspândească în din cauza unor condiții de mediu favorabile. Profesorul Tom Jefferson, de la Centrul de medicină bazată pe dovezi (CEBM) din cadrul Universității Oxford, a indicat o serie de descoperiri recente privind prezența virusului în diferite părți ale lumii înainte de apariția sa în Asia drept o dovadă tot mai mare a adevăratei sale origini. În final, cercetătorul este convins că vorbim de un organism global care aștepta condițiile prielnice pentru a se răspândi.

În ultimele săptămâni, au apărut online mai multe informații care atestă opinia cercetătorului. El a amintit că urme ale virusului SARS-CoV-2 au fost descoperite în eşantioane de ape uzate colectate în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descoperirea acestuia în China, în decembrie 2019.

„Există destul de multe dovezi privind cantități uriașe de virus în apele reziduale de peste tot, precum și dovezi tot mai multe că există transmitere fecală. E o concentrație mai mare atunci când apele uzate au 4°C, care e temperatura ideală pentru ca virusul să se stabilizeze și posibil să se activeze. Iar unitățile de procesare a cărnii sunt adesea menținute la 4°C. Aceste focare trebuie cercetate cum trebuie”, a afirmat Tom Jefferson.

„Lucruri ciudate de genul acesta s-au întâmplat și cu gripa spaniolă. În 1918, circa 30% din populația insulei Samoa de Vest a murit de gripa spaniolă, neavând niciun contact cu lumea exterioară. Explicația ar putea fi doar că acești agenți patogeni nu vin și nu se duc nicăieri. Ei sunt întotdeauna aici și ceva îi aprinde, poate densitatea umană sau condițiile de mediu, iar asta e ceea ce trebuie să cercetăm”, a concluzionat Jefferson într-un interviu acordat publicației britanice.
Citește și: