Marte a avut apă acum miliarde de ani: cele mai detaliate imagini arată un râu masiv care a curs pe planetă

Marte a avut apă acum miliarde de ani: cele mai detaliate imagini arată un râu masiv care a curs pe planetă

Cele mai detaliate imagini cu urmele unui râu care a curs acum câteva miliarde de ani pe Marte arată că planeta ar fi putut susține cândva viața.

Pe măsură ce tehnologia a progresat și echipamentele trimise în spațiu au devenit tot mai performante, oamenii de știință au putut obține tot mai multe dovezi care arată că apa a existat cândva pe planeta roșie. Vorbim despre lacuri, râuri și chiar despre oceane care au existat aici. De data aceasta, cercetătorii au capturat cele mai detaliate imagini cu urmele unui râu masiv care a curs pe suprafața planetei cu 3,7 miliarde de ani în urmă. Aceasta este aproximativ perioada în care viața a început să apară pe Pământ.

Oamenii de știință au reușit să captureze imagini de înaltă rezoluție cu ajutorul Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. Camera foto HiRISE a orbitorului poate produce imagini uimitor de detaliate ale suprafeței planetei Marte. De această dată, imaginile care au interesat cel mai mult echipa de cercetare au fost cele surprinse în bazinul Hellas, un crater antic de impact care domină o mare parte din emisfera sudică a planetei.

planeta marte viață apă râu

Ce au descoperit cercetătorii pe planeta roșie

Noile imagini extrem de detaliate cuprind semne evidente care arată că aici ar fi curs apă acum miliarde de ani. Ar fi vorba, de fapt, despre un râu marțian masiv care ar fi transportat reziduuri și le-ar fi depozitat la fel cum o face și un râu obișnuit de pe Pământ. Partea și mai interesantă e că aceste imagini de rezoluție înaltă le permit oamenilor de știință să studieze ce au lăsat râurile au lăsat în urmă. Astfel, pot folosi imaginile ca o amprentă care dezvăluie modul în care apa a curs, s-a mișcat și s-a retras pe o perioadă de zeci de mii de ani. Este prima dată când oamenii de știință au putut examina aceste tipuri de roci atât de îndeaproape.

O suprapunere de 200 de metri grosime de roci stratificate sunt vizibile în pereții stâncii. Imaginile extremd e detaliate au permis cercetătorilor să poată spună cu certitudine că este vorba despre roci sedimentare, formate prin apă care curge.

De ce e importantă descoperirea de pe Marte

În prezent, planeta roși este definită de gheață și praf și este destul de puțin probabil să aibă multă apă lichidă la suprafață. E posibil ca aceasta nici măcar să nu existe în prezent. Totuși, acum miliarde de ani, planeta era mai caldă, iar dovezile arată că ar fi putut avea cantități mari de apă lichidă.

Iar existența apei este elementul cheie în obținerea răspunsului la întrebarea: A existat sau nu viață pe Marte. Prezența apei lichide este cel mai important semn care ne poate arăta că planeta a putut susține cândva viața. De altfel, cercetătorii susțin că dacă ar fi să existe viață pe altă planetă alta decât Pământul, aceasta ar fi, în primul rând, planeta Marte.

„Aceasta este încă o piesă a puzzle-ului în căutarea vieții antice de pe Marte, oferind o perspectivă nouă despre cât de multă apă a ocupat aceste peisaje antice”, spune Dr. Joel Davis, cercetător din cadrul Natural History Museum, care a contribuit la cercetare.

Marea întrebare care se naște acum este dacă această zonă de pe planetă a avut sau nu viață. Totuși, determinarea acestui lucru este dificilă, mai ales pentru că rocile descoperite sunt atât de vechi. Rămâne de văzut ce reușesc să descopere experții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: