Invenție deosebită: ventilatorul de 8 ori mai ieftin decât cel creat de NASA ar putea salva milioane de vieți

Invenție deosebită: ventilatorul de 8 ori mai ieftin decât cel creat de NASA ar putea salva milioane de vieți

În cursa dezvoltării ventilatoarelor mecanice pentru pacienții de la terapie intensivă a intrat un jucător surpriză. Iar creația low-cost are deja câteva avantaje, dincolo de preț.

William James „Bill” Dally, cercetător șef la Nvidia, e unul dintre cei mai respectați cercetători și ingineri în domeniul tehnologiei. Recent, a surprins cu un anunț deosebit: a creat un ventilator mecanic pentru spitale. Prețul? 400 de dolari. Bill Dally și-a denumit invenția OP-Vent

Proiectul este de tip open source, ceea ce înseamnă că poate fi folosit de oricine e interesat. Ventilatorul acesta ar putea fi realizat cu piese deja disponibile, astfel încât spitalele care au nevoie nu trebuie să aștepte după rețelele mari de componente.

Ca să-ți dai seama ce înseamnă low-cost, în piața obișnuită a ventilatoarelor un astfel de echipament poate ajunge la 20.000 de dolari sau chiar mai mult. Sigur, acesta nu e la fel de durabil pe termen lung sau la fel de performant, dar pentru pacienții de la terapie intensivă infectați cu SARS-CoV-2 ar putea fi o salvare.

ventilator low cost nvidia
Bill Dally și invenția sa

Nvidia-ventilator-ieftin

NASA a anunțat prima dată un ventilator low-cost funcțional

Prototipul dezvoltat de oameni ai NASA a fost testat la Școala de Medicină Icahn de la spitalul Mount Sinai din New York. „Testarea a fost desăvârșită”, a declarat Dave Gallagher, director asociat la JPL.

„Sunt o mulțime de componente din alte industrii care pot fi folosite. Nu sunt componente pe care le-ai folosi, în mod obișnuit, pentru a produce un ventilator. Sunt circa 700 de componente pe care nu le folosim și, astfel, nu trebuie să ne batem pentru distribuție”, a completat acesta.

La acel moment, Gallagher n-a comunicat un preț final, dar a estimat că ar costa între 2.000 și 3.000 de dolari ca să fie produs. Spre comparație, General Motors a zis că produce ventilatoare low-cost la circa 16.000 de dolari bucata.

Citește și:
Etichete: