Asteroidul imens descoperit în urmă cu 22 ani trece pe lângă Pământ. Unde îl urmărești prin live stream

Asteroidul imens descoperit în urmă cu 22 ani trece pe lângă Pământ. Unde îl urmărești prin live stream
Sursa foto: Aceasta e o reprezentare grafică. Nu e o imagine a asteroidului 1998 OR-2

Cel mai mare asteroid care va trece în 2020 pe lângă Pământ poate fi urmărit online. Acesta se numește 1998 OR-2 și dimensiunea lui e estimată până la aproape 4 kilometri în diametru.

Specialiștii au estimat că asteroidul 1998 OR-2 are o dimensiune între 1,8 și 4,1 kilometri în diametru. După cum îi spune numele, a fost observat pentru prima oară în 1998. Vestea cea mai bună e că nu există niciun pericol de coliziune cu Pământul. O veste la fel de bună e că este îndeajuns de mare și de strălucitor, cât să poată fi observat și cu aparatură de observare de nivel amator.

Deja a fost publicat un live stream pentru asteroid, ca să-l urmărești în timp real. Asta e posibil prin The Virtual Telescope Project (VTP). „VTP va prezenta evenimentul în direct via internet, grație tehnologiei sale avansate. În acest fel, vei putea urmări călătoriei asteroidului din confortul casei. Sesiunea va acoperi momentele finale ale trecerii asteroidului”, a informat astronomul Gianluca Masi.

Cât de periculoasă e trecerea acestui asteroid pe lângă Pământ?

Asteroidul atinge, în momentul trecerii lui pe lângă Pământ, o viteză estimată de peste 31.300 de kilometri pe oră. Dar în cel mai apropiat punct față de Pământ, 1998 OR-2 va fi la circa 62,7 milioane de kilometri distanță. Spre comparație, Luna e la circa 384.000 de kilometri, iar Soarele e la 149,5 milioane de kilometri distanță de Terra.

Însă specialiștii se raportează la distanța asta ca fiind una mică, pentru că, în termeni universali, e destul de redusă. Dar nu e o problemă pentru Pământ. De fapt, nu va fi vreun pericol ca 1998 OR-2 să se apropie mai mult de Pământ în următorii 200 de ani.

asteroid 1998 OR2

Totuși, e considerat un asteroid cu potențial de risc, pentru că astronomii spun că schimbări foarte mici pe traiectoria acestuia ar putea provoca coliziunea cu Pământul. Astronomii consideră că toți asteroizii care se apropie la mai puțin de 7,4 milioane de kilometri și au o dimensiune considerabilă pot provoca daune însemnate.

Nu în ultimul rând, e bine să știi că asteroidul 1998 OR-2 se va mai apropia de Pământ abia în 2079. Atunci, distanța va fi de 3,5 ori mai mică decât în 2020. Așa că specialiștii vor fi în continuare cu ochii pe el, chiar și după momentul din seara asta.

Sursa: Space.com
Etichete: