Începerea noului an școlar ar putea fi suspendată: scenariile date de ministru

Începerea noului an școlar ar putea fi suspendată: scenariile date de ministru
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai este aproximativ o lună până la începerea noului an școlar, dar ministrul Educației nu are încă o imagine clară despre condițiile în care vor merge copiii la școală.

Din cauza contextului epidemiologic și a faptului că este dificil de preconizat modul în care va evolua numărul zilnic de cazuri noi depistare, ministrul Educației are mai multe scenarii pentru începerea anului școlar. Unele dintre ele vizează doar anumite regiuni din țară. De exemplu, dacă într-o anumită localitate există focare de Covid-19, cursurile ar putea fi suspendate pentru 14 zile. Alții ar putea începe direct cu cursurile online. O parte din decizii nu vor fi impuse însă de minister, ci vor fi stabilite local, poate chiar la nivel de unitate școlară, inspectorat școlar, DSP sau comitetul pentru situații de urgență.

„Ceea ce este foarte clar la acest moment este că începem şcoala şi este foarte important pentru că ne dorim un învăţământ de calitate, dar, în acelaşi timp, ne dorim ca toţi elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Prin urmare, este important să luăm în calcul mai multe scenarii având în vedere şi situaţia epidemiologică din fiecare localitate. De fapt, vorbim despre scenariul 1, în care în localitate nu există un număr mare de îmbolnăviri; scenariul 2 în care există, dar putem să desfăşurăm activităţile în unităţi de învăţământ, iar dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”, a explicat Monica Anisie într-o intervenție la Antena 3.

O mare parte dintre detaliile legate de desfășurarea noului an școlar nu vor veni de la minister. „Unitatea de învăţământ ştie cel mai bine care este situaţia şi din punct de vedere al infrastructurii, dar şi din punct de vedere al îmbolnăvirilor. De aceea, s-a luat decizia descentralizării. Prin urmare, în cadrul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, după care se va transmite către inspectoratele şcolare, care împreună cu direcţia de sănătate publică analizează situaţia şi din punct de vedere epidemiologic, dar şi din punct de vedere a ceea ce şcoala a decis în consiliul de administraţie. Şi împreună, în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor”, a mai declarat Anisie.

Oficialul a atras atenția asupra faptului că în perioade cu viscol sau cu gripă sezonieră, astfel de decizii de a întrerupe cursurile s-au mai luat la nivel local. „De altfel, dacă ne amintim, am mai experimentat situaţii în care au fost suspendate cursurile fie din cauza viscolului, fie atunci când am avut gripa sezonieră. Dacă vă amintiţi, chiar înainte de suspendarea cursurilor în martie, am transmis presei zilnic câte unităţi de învăţământ sunt închise sau câte clase erau închise”, a concluzionat Anisie.

Ca referință, noul an școlar va începe în acest an pe 14 septembrie, iar majoritatea copiilor vor merge la școală, cu mască. În ceea ce privește cursurile efecte, se iau în calcul mai multe scenarii.

Citește și: