17 sept. 2012 | 18:41

„Rechizite IT” la inceput de an scolar

ACTUALITATE

Rechizite IT

Avand in vedere ca se apropie vertiginos inceputul de an scolar, mai exact este dupa colt, multi dintre parinti sunt foarte ocupati cu achizitionarea rechizitelor pentru elevi sau studenti. Sa trecem cu vederea faptul ca fiecare copil are nevoie de un ghiozdan, creioane, caiete si alte accesorii consumabile pentru scoala ne-am gandit ca o serie de dispozitive si gadget-uri ar fi de nepretuit pentru acestia. Desigur discutam aici de mai multe categorii de varsta, elevii de la scoala generala, liceenii si studentii. Sunt de parere insa ca toti pot beneficia de pe urma tehnologiei si nimanui nu ii este indiferent daca foloseste un computer sau nu. Bineinteles pentru cei mici este necesara o supervizare a utilizarii computerului.

Asadar, am ales cateva categorii de produse din care va vom prezenta o serie de variante accesibile insa si unele dintre cele mai performante existente pe piata. Pana la urma se clasifica in functie de bugetul fiecaruia.

Mini Laptopul

Acer AspireSolutia cea mai buna la momentul actual, atat pentru lucru cat si pentru entertainment ramane laptopul. Aici avem mai multe categorii de produse din care vom exclude netbook-ul din cateva motive importante. In primul rand poate fi considerat un produs depasit. Puterea de calcul a acestuia este destul de redusa, iar o mare parte din laptopurile actuale au o autonomie apropiata de acest segment. In al doilea rand eu nu m-am inteles niciodata cu rezolutia aceea chinuitoare de 1024×600 pixeli, si sunt sigur ca nu sunt singurul in aceasta situatie. O alternativa la acestea, daca doriti totusi un laptop cu o diagonala mica si cu o autonomie ridicata ar fi Acer Aspire AO756 cu un pret de 1200 Lei. 11,6 inci, cu o rezolutie decenta, 4 GB memorie RAM si o autonomie aproximativa de 4-5 ore este perfect pentru luat notite la cursuri sau pentru orice alte activitati de creatie sau entertainment. Unde mai pui ca vine si in mai multe culori ale carcasei.

Sony-Vaio-E-SeriesO alta alternativa la aceasta categorie este Seria E de la Sony, un model versatil ce vine cu un procesor Intel Core i3 sau i5 din generatia a doua si ofera performanta si un aspect placut. Atentie la configuratie pentru ca in functie de pretul la care se comercializeaza poate fi disponibil si cu procesoare mai slabe. Suita de programe de editare video foto si text cu care vine echipat ar trebui sa insufle oricarui elev sau student tentatia de a crea continut original fie ca este vorba de fotografie, film sau text. pretul variaza in functie de configuratie si incepe de la aproximativ 2500 lei. Exista si in varianta de 14 inci cat si in 15.4 inci, recomand in sa cel mai mic model pentru o portabilitate cat mai mare si pentru ca l-am inclus in categoria laptopurilor mici.

Apple-MacBook-Pro-13.3A treia varianta si cea mai costisitoare poate fi Mac Book Pro-ul de 13 inci. Va rog sa nu aruncati cu pietre in mine, insa sitemul de operare OSX are si el destul de multe avantaje cel putin pe partea de creatie. Nici nu va puteti imagina cat de usor este sa montezi un clip video cu iMovie. Cu o configuratie asemanatoare cu Vaio-ul prezentat mai sus, singurul avantaj care sa motiveze pretul este fiabilitatea constructiei integrale din aluminiu si sitemul de operare OSX Mountain Lion. cea mai ieftina varianta ajunge la un pret de 5500-6000 lei. Sigur exista si variante mult mai puternice pe Windows la aceasta configuratie, avem nevoie si de diversitate insa nu?

 Tablet PC

Aici apar discutii si mai contradictorii decat la notebook-uri, se pare ca cu cat este dispozitivul mai mic cu atat fanii sunt mai inversunati, sa vedeti ce batalie este la capitolul smartphone-uri, dar ajungem si acolo. Anul acesta pot spune ca am asistat la o maturizare a pietei, atat cea a consumatorului cat si producatorii care au inceput sa isi gandeasca mai bine produsele. Astfel unii producatori precum ASUS au ajuns sa isi depaseasca conditia de tablete cu al lor Transformer, disponibil deja in cateva variante. Chiar si PadFone-ul face un fel de trecere intre Smartphone si Tableta. Sunt cateva criterii importante de care trebuie sa tinem cont si anume pretul de vanzare cat si sistemul de operare. In functie de preferinte avem de ales intre 3 categorii la aproape fiecare. De ce spun aproape? pentru ca mai e putin pana pe data de 26 Octombrie cand s-a anuntat lansarea de Windows RT si a dispozitivelor aferente. Momentan avem o multime de variante de Android disopnibile, la preturi din ce in ce mai atractive.

Apple iPad 3Sa trecem totusi peste „ghimpele din palma” pentru ca stiu ca sunt multi utilizatori care prefera produsele Apple si sa spunem ca iPad ar fi o investitie corecta pentru acest segment, mai ales din principiul ca este singurul produs ce reprezinta sistemul de operare Apple. iPad 3 sau „noul iPad” porneste de la un pret de 2200 Lei si creste aproape exponential in functie de spatiul de stocare si de conectivitatea 3G, daca aceasta este prezenta. Magazinul de aplicatii este cel mai bine pus la punct si trebuie sa recunosc unul dintre cele mai populate cu aplicatii de calitate. Practic motivul pentru care multi programatori lanseaza o aplicatie iOS este faptul ca sunt putine dispozitive si toate sunt foarte stabile.

tableta-allview-alldro-3-speed-16gb-android-40Tabletele cu Android dupa cum am spus mai devreme variaza de la un pret minim de 900-1000 Lei, vorbesc de tabletele cu un ecran decent de tip IPS si o configuratie hardware potenta si poat ajunge chiar si la 3300-3500 Lei. Prima categorie include tabletele producatorilor, sau mai bine zis integratorilor romani Evolio Aria, lansata foarte recent, vinerea trecuta si Allview Alldro Speed 3 Duo. Acestea beneficiaza de un ecran IPS cu o rezolutie de 1024 x 768 pixeli si un procesor dual core. Alaturi de acesta se afla acel Mali 400, un GPU capabil de procesare grafica avansata si de redare a filmelor in rezolutie FullHD, folosint un cablu HDMi desigur. Acestea au avansat foarte mult si avand in vedere pretul sunt o recomandare mai mult decat decenta.

Google Nexus 7aO a treia tableta din acest segment este ASUS, uff pardon, Google Nexus 7, care a ajuns si la ni in magazinele online si se vinde la un pret de aproape 1200 Lei. Dezavantajul lui nexus, chiar daca este mai mica mai usoara si la aproape acelasi pret cu cele mentionate mai sus este lipsa posibilitatii de extindere a memoriei interne prin intermediul unui card microSD si lipsa portului USB. Cred ca as sta putin sa ma gandesc la acest aspect daca ar fi sa imi cumpar o tableta ce promite ca poate rula video FullHD la un bitrate ridicat, insa in memoria interna nu incap decat 2-3 filme.

asus-transformer-pad-infinitySegmentul High-End este reprezentat de Samsung galaxy Note 10.1, o tableta cu un ecran excelent si o configuratie pe masura care ajunge la 2400 Lei. De asemenea avem tabletele ASUS Transformer Infinity si ASUS Padfone, doua modele interesante cu capabilitati peste masura care insa ating pragul de 3000 Lei. Transformer Infinity detine un ecran IPS cu rezolutie 1920×1080 la doar 10 inci iar Padfone este o revelatie in materie de idei interesante puse in practica. ASUS Padfone se vrea a fi o solutie completa pentru business si entertainment si poate fi folosita in mai multe situatii. Tastatura specifica seriei Transformer este si accesoriul care ridica pretul total insa dispune de un acumulator intern ce poate dubla durata de utilizare a dispozitivului. Cu aceste produse puteti sa „uitati” linistiti incarcatorul acasa, fiind „active” aproape 16 ore la o singura incarcare.

Cat despre Windows RT si produsele cu acest OS va trebui sa discutam despre ele dupa aparitia acestora. Tin sa mentionez ca sunt totusi demne de luat in seama dupa zvonurile pe care le-am auzit pana acum, asadar fiti cu ochii pe noi la finalul lunii Octombrie.

Smartphone

Samsung Galaxy S3Urmatoarea categorie este bineinteles cea de smartphone-uri. Aici intra in vigoare si factorul de mandrie. Fiecare elev sau student viseaza la cel mai puternic smartphone actual, si bineinteles trendul se pune pe Samsung Galaxy S3 si iPhone 5, mai performant, mai usor… si mai mare. Sunt intr-adevar dua alegeri demne de luat in seama mai ales ca  dispun de o performanta egalata doar de cea a tabletelor la o dimensiune mult mai redusa. Chiar, Galaxy S3 si Galaxy Tab 10.1 au chiar si aceeasi rezolutie a display-ului si chiar si pretul este foarte similar, in jur de 2400 Lei. la aceasta categorie cred ca o sa ma rezum doar cu mentionarea lor pentru ca nu vad o utilitate extrema achizitionarea unui smartphone foarte puternic in scopul folosirii la scoala. L-as vedea mai mult ca pe o recompensa daca a trecut cu bine clasa sau macar primul trimestru.  In situatia actuala, hai, fie, primul examen…. Nu de alta dar nu ne-am dori ca elevul sa copieze de pe telefon la primul sau examen!  🙂

Probabil singura utilitate este sa te trezeasca de dimineata si sa faci poze la orarul de maine cu el 🙂

Imprimanta

EPSON M1400 laserCursurile scrise nu vor muri niciodata. Va mai dura destul de mult pana cand fiecare student va fi echipat cu un laptop sau mini laptop si isi va lua bineinteles si notitele pe acesta, sau isi va downloada manualele necesare. Oricum nu contest deloc importanta materialului scris pe hartie. O carte sau un set de cursuri scrie nu iti va distrage tot timpul atentia cu mesaje pe messenger si nici nu te va bate la cap cu notificari despre ce fac „asa zisii tai prieteni” de pe Facebook. Nu au nevoie de alimentare pentru a putea fi citite si insemnate, si pot fi date din mana in mana cu insemnari sau notite importante. Sa mai continui lista?

Pentru acestea studentul va avea nevoie de o imprimanta, ma gandesc doar la scopuri nobile bineinteles, sa isi faca o copie dupa cursuri in cazul in care pierde un set sa mai aiba dupa ce invata! 🙂 Modele interesante si practice sunt cele laser ce permit un numar mare de pagini printate la un cost redus al consumabilelor cum ar fi tonerul in cazul acesta. Aici discutia se poate intinde la nesfarsit insa recomandarea vine asa: cea mai ieftina varianta e si cea mai buna. EPSON M1400 are un pret de 250 Lei, este o imprimanta simpla A4 cu laser. Punct.

EPSON L200Pentru studentii cu pretentii mai ridicate sau pentru cei care chiar au nevoie de o imprimanta colore cu jet de cerneala, studenti la fotografie si film sau design le-as pute recomanda urmatorul model care s-a nimerit sa fie tot de la EPSON. L200 este o imprimanta ce foloseste sistemul de cartuse CISS, cartuse aflate inafara imprimantei si cu o capacitate de 100 ml fiecare. Costul de reumplere este de 30 de Lei/cartus iar costurile de imprimare foarte reduse. Astfel puteti printa o multime de proiecte color fara sa va faceti griji ca dupa 30 de pagini trebuie sa achizitionati un nou cartus. Reumplerea se face in siguranta si fara bataie de cap de utilizator. Pretul initial al imprimantei este ceva mai mare decat la una normala si anume 900 de Lei insa este o investitie in viitor si pot spune ca isi merita banutii.

Stocare Portabila

USB StickCe este important pentru un student indiferent de gradul de invatamant in care se afla? Mai ales in ideea ca toti au ales sa achizitioneze un computer sau laptop pentru a il folosi la scoala. Stocarea este elementara pentru acesrtia indiferent ca este sub forma unui stick USB sau a unui HDD Extern. Acestea din urma sunt ceva mai pretentioase si nu le-as recomanda chiar celor mici. Asadar HDD-uri portabile si stick-uri de memorie. Oferta este extrem de variata, fie ca alegeti sa mergeti pe cat mai multa capacitate sau preferati viteza de transfer mai ridicata. Exista stick-uri USB 3.0 si chiar si HDD-uri cu acest conector. Recomandarea ar fi sa le ageleti pe acestea pentru a beneficia de o viteza ridicata. Diferenta de pret dintre un dispozitiv USB 2.0 si unul 3.0 este nesemnificativa iar multe din laptopurile actuale detin cel putin un astfel de port. Astfel va asigurati ca nu veti ramane in urma cu tehnologia. Aici nu merita sa mentionam produse individuale pentru ca exista o mare varietate de produse iar utilizatorul tanar este atras bineinteles de modelele mai deosebite ce poat lua forme variate, cum ar fi un stick USB in forma de camera foto DSLR.

HDD-ul extern este si el un produs trecut la sectiunea consumabile, fie ca alegem o varianta simpla sau una mai eleganta singura recomandare ar fi alegerea unuia de 2.5 inci. Sunt mult mai mici, mai usoare si mai rezistente decat cele in format desktop, iar diferenta de pret nu este sensibil de mare. In plus nu au nevoie decat de un simplu cablu USB pentru alimentare nu si de o priza.

Accesorii

Rucsac LaptopEste destul de important si acest aspect al accesoriilor, Aici putem numara o multime de gadget-uri utile precum carcase de laptop, genti, rucsaci, huse pentru laptop si tablete, mousi si tastaturi. Cel mai important ramane la inceput de drum, mai ales daca ati achizitionat un laptop sau o tableta este un rucsac sau o geanta. Desigur as recomanda o geanta pentru produse usoare cum ar fi o tableta, insa cand vine vorba de un student stim ca ar dori sa fie si destul de precaut si sa care cu el o multime de cursuri pe langa laptop sau acea tableta. Aici intervine rucsacul care este mai practic, mai comod si protejeaza pozitia corecta a coloanei. Un rucsac sau o geanta poate ajunge usor la 5-6 kilograme si este mult mai bine sa fie carat pe ambii umeri. Nu va ganditi ca un tanar va purta rucsacul doar pe un singur umar, greutatea aproximativa de care vorbeam mai sus il va forta sa il poarte corect.

Tastatura-Tableta-Logitech-8Tastaturi mousi si casti sunt alte elemente necesare pentru aceste dispozitive. Pentru tablete de exemplu am ajuns la concluzia ca un stand cu tastatura inclusa este cel mai important accesoriu. Alaturi de acesta o pereche de casti pe ureche sunt o idee buna. Studentul este de obicei inconjurat de multi alti colegi si poate doreste sa asculte muzica fara sa ii deranjeze pe ceilalti. O pereche de boxe puternice nu sunt chiar o alegere perfecta insa nici una foarte prost inspiarata. pentru tablete noi am ales un set de casti si o tastatura Logitech care sunt compatibile cu toate modelele, conectandu-se la acestea prin Bluetooth.

Software-ul

kaspersky Mobile 9Aici as recomanda o atentie deosebita. Avem o multime de dispozitive cu un sistem de operare la indemana, de la Smartphone pana la sistemul desktop de acasa, si toate se preteaza la a fi infectate. Chiar daca problema cea mai mare acum nu este pierderea datelor ci furtul de informatii toate aceste dispozitive ar trebui protejate. Cei doi jucatori importanti pe piata din Romania sun Bitdefender si Kaspersky si amandoi au lansat cele mai noi versiuni denumite 2013. Puteti alege o solutie completa de la oricare din acestia pentru a va proteja sistemul sau laptopul si puteti alege si o avrianta pentru mobil, mai ales pentru dispozitivele Android.

Cele mai interesante produse mi se par cele pentru dispozitivele mobile, smartphone si tablete. Ambele produse pot monitoriza instalarea de aplicatii si pot proteja utilizatorul de cele malititoase, si in plus ofera functii precum, localizarea prin GPS a unui telefon atunci cand este pierdut sau furat, si chiar blocarea acestuia de la distanta odata ce a fost localizat. Pentru parintii ingrijorati exista functia de control parental ce poate bloca accesul la SMS-uri si numere cu tarife speciale, sau, daca sunteti chiar „ingrijorati” le puteti monitoriza locatia prin intermediul aceleiasi aplicatii. Ideea este ca se poate face acest lucru, insa cel mai probabil ar fi sa nu o faceti, riscati niste certuri mai ales cu adolescentii mai rebeli.

Pe de alta parte sunt sigur ca orice tanar ce foloseste un smartphone de ceva vreme stie sa dezactiveze astfel de programe software sau chiar sa le modifice pentru a indica o locatie falsa. E bine de stiut insa ca se poate face si acest lucru.

Asigurarea

Este un subiect mai „tabu” la noi insa e bine de stiut ca exista. Unii operatori de telefonie mobila, daca nu chiar toti pot oferi pachete de asigurare a produselor achizitionate de la ei, pachete ce acopera chiar si defectiunile cauzate de manevrarea incorecta a cestora. Telefonul mobil este si aici cel mai vizat produs de acest gen. Chiar si magazinele online sau cele fizice au aceasta optiune pentru laptoprui sau tablete, cel mai bine este sa intrebati in momentul achizitionarii. Produsele Apple dispun din start de acesta optiune.

Modalitatea de plata este ori la achizitionarea produsului sau ulterior, iar valoarea asigurarii depinde de produs sau de tipul acesteia, insa se invarte in jurul procentului de 10% din valoarea produsului asigurat. Daca stam sa ne gandim nu este atat de mult pentru un produs care poate valoareaza 2500 lei si poate fi reparat gratuit prin folosirea asigurarii.

Speram sa va fi ajutat cu acest articol in decizia importanta de a achizitiona diverse produse IT pentru elevii si studentii la inceput de drum. Linkurile de mai sus duc la review-uri si prezentari de produse, cele recomandate desigur, asa va puteti face o idee mai buna despre acestea.