Google, în cod roșu: ”cel mai important caz antitrust din acest vremuri”

Google, în cod roșu: ”cel mai important caz antitrust din acest vremuri”

În fiecare moment, Google are numeroase procese pe rol din cauza practicilor de concurență neloială la care apelează pentru a-și menține supremația. După penalizare de către UE, compania are de suferit în SUA.

Departamentul american al Justiției (DOJ) a intentat un proces Google pentru încălcarea normelor concurenței. Acest caz ar putea avea consecințe dezastruoase pentru gigantul din Mountain View, care apreciază că întregul set de circumstanțe din spatele acestui caz este unul ”profund eronat”.

Pe parcursul zilei de marți, Departamentul de Justiție al SUA împreună cu 11 state americane au intentat un proces Google pentru practici neconcurențiale. În opinia celor care au intentat procesul, gigantul american a încălcat normele concurenței folosindu-și puterea extraordinară din online cu scopul de a-și elimina rivalii, unul câte unul.

Ca referință, acest caz este departe de a fi primul de acest gen. Mai degrabă, este o oglindă a unui proces pierdut în fața Uniunii Europene. În trei cazuri diferite pe același subiect a încălcării normelor concurenței, Google a fost amendată cu 7,8 miliarde de euro.

„Oamenii folosesc Google deoarece ei aleg să facă asta – nu pentru că sunt forţaţi să o facă sau pentru că nu găsesc alternative”, se arată în comunicatul Google, deţinut de gigantul american din domeniul tehnologiei Alphabet Inc. Mesajul a apărut la scurt timp după ce cazul a devenit public.

„În absenţa unei hotărâri judiciare, Google îşi va continua strategia anticoncurenţială, afectând concurenţa, reducând posibilitatea consumatorilor de a alege şi subminând inovaţia. În beneficiul consumatorilor americani, al celor care îşi fac reclamă şi al tuturor companiilor dependente de internet, este momentul să oprim comportamentul anticoncurenţial al Google şi să restabilim concurenţa”, apreciază autorităţile SUA.

În ceea ce privește profitabilitatea Google, doar anul trecut a raportat încasări de 162 de miliarde de dolari sau 137 de miliarde de euro. Unul dintre susținătorii procesului este senatorul republicat Josh Hawley, un critic agresiv al Google. El este convins că gigantul tehnologic își menține dominația în piață prin mijloace ilegale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: