Avantajul celor care urmăresc filme post-apocaliptice: ce legătură are asta cu pandemia

Avantajul celor care urmăresc filme post-apocaliptice: ce legătură are asta cu pandemia

În cazul în care îți place să urmărești filme post-apocaliptice, sunt șanse mari să treci mai bine prin pandemia actuală decât cei care nu fac acest lucru.

Experții vorbesc despre așa-numitele filme prepper, cuvânt care descrie o persoană care crede că un dezastru catastrofal sau de urgență este probabil să apară în viitor și se pregătește în mod activ pentru acesta, de obicei prin stocarea de alimente, muniție sau alte provizii. Filmele de acest gen sunt cele care se desfășoară în lumi post-apocaliptice, în care personajele trebuie să se descurce în situații extreme.

Astfel, experții spun că aceste filme post-apocaliptice oferă un avantaj practic și mental în situații precum pandemia cu care ne confruntăm în prezent. „Dacă este un film bun, te atrage și te face să preiei perspectiva personajelor, ceea ce înseamnă că repeți în mod neintenționat scenariile”, spune Coltan Scrivner, psiholog specializat în curiozitate morbidă în cadrul Universitatea din Chicago.

Experții susțin că filmele și cărțile sunt, de fapt, „un dar al selecției naturale” pentru că ne ajută să navigăm prin situații din lumea reală prin intermediul ficțiunii. Mai concret, chiar dacă lumea nu este pe punctul de a fi invadată de extratereștri sau zombie prea curând, aceste narațiuni imaginare ne-ar putea oferi ocazia mentală de a „experimenta” un astfel de eveniment periculoas, în timp ce stăm în siguranță, în propriile case.

Ce avantaje au cei care urmăresc filme post-apocaliptice

Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au întrebat 310 voluntari ce filme preferă, cât de pregătiți s-au simțit atunci când am intrat în pandemie, dar și ce sentimente au experimentet: nivelul de anxietate, depresie, iritabilitate sau dacă au trecut prin insomnii. Pe scurt, aceștia au urmărit să testeze dacă acele filme cu evenimente relevante pentru situația de acum, precum cele post-apocaliptice, au contribuit la o mai bună pregătire a celor care le-au urmărit.

Rezultatele au arătat că, într-adevăr, acestea au fost utile pentru cei care le-au văzut. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fanii filmelor din genul prepper au rezistat mai bine pe durata pandemei și, de asemenea, au fost mai pregătiți și au șitut mai bine ce să facă. În plus, psihologii au au găsit dovezi care sugerează că aceste înfricoșătoare evenimente imaginare i-au ajutat pe unii dintre noi să facă față mai bine pandemiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI