Facebook, YouTube și Twitter ar putea ajunge la ”sapă de lemn”: cele mai mari amenzi, adoptate

Facebook, YouTube și Twitter ar putea ajunge la ”sapă de lemn”: cele mai mari amenzi, adoptate

Într-o perioadă în care ți se ridică părul pe mână în fiecare zi de la conținutul pe care îl vezi în mediul online, autoritățile franceze speră să dea o lecție giganților din SUA printr-o serie de amenzi usturătoare.

Fără să te chinui prea mult, găsești online manifestări crunte de violență, nuditate, comportamente deviante și multe alte lucruri mai mult sau mai puțin ciudate. Pentru că nu au ce să caute acolo, conform celor de la Reuters, guvernul francez a găsit o soluție extremă și costisitoare la problemă. Este vorba de un sistem de amenzi care nu va rezona cu Facebook sau Twitter, de exemplu.

Ideea este că giganții din spatele rețelelor de socializare trebuie să fie de multe ori mai eficienți față de până acum, când vine vorba de ștergerea conținutului problematic. De acum înainte, au timp o singură oră pentru a răspunde unei sesizări. În cazul în care nu se supun legislației, administratorii Facebook și Twitter speră să primească doar un avertisment.

Nu se va întâmpla însă asta. Autoritățile de la Paris nu se mulțumesc doar cu atât. Ele speră să obțină  nu mai puțin de 4% din încasările globale ale unei companii precum cea condusă de Mark Zuckerberg. Conținutul ofensator vizat în principal ține de pedofilie și terorism. Dacă cineva face propagandă teroristă în mediul online, clipul cu pricina trebuie să dispară într-o oră, la fel și când vine vorba de manifetări de pedofilie.

Orice alte clipuri sau imagini de pe rețelele sociale care nu respectă regulile de bun simț trebuie să dispară în aproximativ 24 de ore de pe internet. Pentru că este ușor să spui că te supui regulilor și să nu le respecți niciodată, guvernul Franței va plăti niște procurori speciali, cu o vastă experiență doar în astfel de cazuri, pentru a analiza ce se întâmpă pe Facebook, Twitter sau YouTube. Va fi interesant de văzut cât avem de așteptat până la prima avere de o asemenea anvergură.

Citește și: