15 sept. 2020 | 07:00

Elevii români ar putea primi totuși tablete de la stat: schimbarea de ultim moment din licitație

ACTUALITATE
Elevii români ar putea primi totuși tablete de la stat: schimbarea de ultim moment din licitație

La câteva săptămâni după scandalul legat de licitațiile eșuate pentru achiziția de tablete pentru copii, ONAC a reluat procedura de cumpărare.

Peste 167.000 de tablete vor fi cumpărate și livrate împreună cu abonament la internet pe 2 ani. Acestea vor fi livrate elevilor din medii defavorizate din 27 de județe din România. Aceasta este a doua licitație pe acest subiect, după ce prima a fost un eșec mediatic. La momentul respectiv, Orange a încheiat un acord cadru pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate.

Pentru că a început deja școala, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) s-a gândit la o soluție mai rapidă de achiziție a peste 167.000 de tablete cu internet. Este vorba de achiziție prin negociere, iar ofertele trebuie transmise până vineri, 18 septembrie. Valoarea maximă estimată a acordului cadru pentru cele 6 loturi de tablete depășește 84,2 milioane de lei.

Ca referință, loturile de tablete menționate mai sus au destinații cât se poate de clare, cu valorile financiare aferente, după cum urmează:

  • – Lot3 Regiunea Nord-Est 1 (Bacău, Botoșani, Neamț) – valoarea maxim estimată 14.873.948 lei (fără TVA)
  • – Lot 4 Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) – valoarea maxim estimată 14.796.806 lei (fără TVA)
  • – Lot 5 Regiunea Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș) – valoarea maxim estimată – 8.988.410 lei (fără TVA)
  • – Lot 6 Regiunea Sud-Vest (Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj) – – valoarea maxim estimată – 14.382.857 lei (fără TVA)
  • – Lot 8 Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – valoarea maxim estimată – 15.601.510 lei (fără TVA)
  • – Lot 9 Zona Nord-Est 2 (Iași, Suceava, Vaslui) – valoarea maxim estimată – 15.645.880 lei (fără TVA)

Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut luni seară de ONAC, în numele Ministerului Educației și Cercetării. Criteriul de atribuire a licitației este cât se poate de simplu și are legătură cu banii. În urma derulării procedurii de achiziție va fi stabilită oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe baza criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”. Componenta financiară va conta în proporție de 80% în algoritmul de calcul al ofertelor.

Particularitățile financiare sunt cât se poate de clare. În total pentru cele 6 loturi ar urma să se achiziționeze 167.174 de tablete cu internet inclus pe 2 ani, valoarea maxim estimată fiind de 84.289.411 lei (fără TVA), prețul unitar al unei tablete fiind astfel estimat la 504 lei, se arată în invitația la procedura de achiziție publicată luni seara de ONAC.

Pașii pe care trebuie să-i urmeze participanții la licitație sunt următorii. Data limită de primire a ofertelor va fi vineri, 18 septembrie 2020. În aceeași zi, urmează să aibă loc și ședința de deschidere a ofertelor. După evaluarea ofertelor, va urma runda de negociere cu ofertanții declarați admisibili. Titlul de admisibil este stabilit prin preț, clauze contractuale și termene de livrare. În urma derulării etapei de negociere, ofertanții declarați admisibili vor depune ofertele finale în maxim 1 zi lucrătoare de la încheierea ședinței de negociere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele