02 sept. 2020 | 11:49

Cronica unui eșec major: de ce n-a reușit statul să cumpere cele 250.000 de tablete promise elevilor

ACTUALITATE
Cronica unui eșec major: de ce n-a reușit statul să cumpere cele 250.000 de tablete promise elevilor

Guvernul se lăuda că vine cu soluții inteligente pentru criza sanitară și că le poate oferi elevilor fără acces la internet șansa de a face școală online. Li s-au promis 250.000 de tablete cu conexiune la internet. Dar am intrat în luna în care se redeschid școlile și nu s-a întâmplat nimic.

Guvernul se lăuda că va achiziționa 250.000 de tablete cu conexiune la internet pentru elevii care nu puteau face școală online. Numai că de la promisiune la faptă e cale lungă, iar planul n-a fost pus în practică.

La licitația pentru achiziția de tablete s-au înscris operatori mari precum Orange, Vodafone sau Telekom. Numai că ONAC – Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate – n-a organizat cum trebuie întregul proces. Sau, cel puțin, așa susține Guvernul. Acum, reprezentanții ONAC vin cu propriile explicații și afirmă că vina nu le aparține, de fapt, lor, ci companiilor care s-au înscris în licitație, arată Libertatea.

De ce n-au ajuns cele 250.000 de tablete la elevi

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate dă acum vina pe termenele de livrare prea relaxate propuse de firme. Instituția arată că doar trei dintre cele nouă loturi ale licitației au fost câștigate, firma care a depus oferta conformă pentru toate cele trei fiind Orange România S.A., iar pentru celelalte șase loturi nu au fost depuse oferte conforme.

Iar Orange le poate livra doar în regiunea de sud a țării.

“La momentul prezentului, ONAC se află în perioada de 11 zile când se pot depune contestații, aferentă procedurii, iar în cazul în care nu vor exista contestații, pe data de 8 septembrie se poate încheia acordul-cadru cu societatea declarată câștigătoare pentru cele trei loturi: Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud, respectiv Orange România”, se arată în răspuns.

La un moment dat, procedura s-a oprit, deoarece data redeschiderii școlilor se apropia.

În total, au fost 9 loturi, iar pentru celelalte șase va trebui reluată licitația, fiindcă nu au fost oferte conforme cu termenul foarte scurt de livrare – practic, ofertele au avut termene de livrare diferite față de cele solicitate de Ministerul Educației în caietul de sarcini – ONAC

În replică, ministrul Educației, Monica Anisie, i-a cerut premierului Ludovic Orban demiterea președintelui ONAC Cornelia Nagy pentru licitația “dezastruoasă” privind achiziția de tablete. Ministerul condus de Anisie a demarat procedura pentru cumpărarea acestor tablete de la începutul lunii mai, alocând suma de 150 milioane de lei, prin Hotărâre de Guvern, în acest scop.

Anterior, premierul Ludovic Orban recunoștea că nu vor putea fi cumpărate toate tabletele, dar nu-și asuma eșecul. Guvernul va putea achiziționa doar 70-80.000 din cele 250.000 de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru desfășurarea cursurilor online, în condițiile pandemiei de COVID-19, spunea recent șeful Guvernului.

De precizat că ONAC e instituția care s-a ocupat de mai multe achiziții urgente pe perioada pandemie, iar presa a semnalat în repetate rânduri faptul că e posibil ca unele costuri să fi fost supraevaluate. Chiar și așa, Oficiul a primit laude din partea Guvernului și Președinției.