Bătaie de joc înainte de începerea școlii: de ce n-au ajuns la elevi tabletele livrate de Orange

Bătaie de joc înainte de începerea școlii: de ce n-au ajuns la elevi tabletele livrate de Orange

Statul a promis tablete cu conexiune la internet elevilor care nu au resurse pentru a putea face cursuri online. Numai că întregul demers s-a dovedit un mare eșec, de la început și până la sfârșit. Tabletele care ar urma să fie livrate de Orange n-au ajuns nici acum la elevi, deși mai sunt câteva zile până la începerea școlii.

Guvernul a promis că va cumpăra 250.000 de tablete cu conexiune la internet, pentru a le livra elevilor care nu pot face cursuri online. Proiectul suna bine pe hârtie, numai că în realitate totul a fost un haos.  Pentru că Guvernul nu a fost capabil, de fapt, să cumpere toate cele 250.000 de tablete.

ONAC – Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate – n-a organizat cum trebuie întregul proces, acuza Guvernul, în vreme ce reprezentanții instituției spuneau că vina nu le aparține, de fapt, lor, ci companiilor care s-au înscris în licitație. Acum, a intervenit o altă problemă.

Nici măcar cele 83.000 de tablete, care ar urma să fie livrate de Orange, n-au ajuns în școli, pentru că operatorul încă așteaptă invitație de la Ministerul Educației, pentru a semna contractul subsecvent, o procedură care se impune în aceste situații. De data aceasta, ONAC susține că mingea e în terenul Ministerului Educației.

Contractul dintre Orange și stat, încă nefinalizat

Orange susține că semnarea acordului-cadru pentru livrarea celor aproape 83.000 de tablete dotate cu internet pentru școlile din București și alte 14 județe, dar spune că urmează să primească invitația pentru semnarea contractului subsecvent, potrivit Hotnews.

Numai că termenul limită pentru livrarea tabletelor ar fi chiar joi, 10 septembrie, adică astăzi. Cornelia Nagy, șefa ONAC, spune că Ministerul Educației este cel care ar trebui să semneze acum acest contract, fără de care nu există un angajament legal pentru care să înceapă livrarea tabletelor.

„Acordul-cadru nu este un angajament legal, ci o promisiune de vânzare-cumpărare. Pentru a se transforma într-un angajament legal trebuie încheiat obligatoriu contractul subsecvent între Ministerul Educației și Orange.”, a declarat Cornelia Nagy, președintele ONAC.

La rândul lor, cei de la Orange susțin că au respectat pe deplin toate procedurile de până acum.

“Confirmăm semnarea în data de 9 septembrie a Acordului-Cadru pentru această procedură de achiziții publice. Conform prevederilor acestuia, urmează să primim invitația pentru semnarea contractului subsecvent. Vă asigurăm că Orange România va respecta clauzele contractuale și dispozitiile legale in vigoare in materie de achizitii publice, spun cei de la Orange România.

Cum Guvernul nu a fost în stare să cumpere toate tabletele promise, deocamdată ar trebui să ajungă la elevi doar cele 83.000 de tablete de la Orange, ca urmare a faptului că operatorul a câștigat 3 dintre cele 9 loturi ale licitației.  Contractul e pe o perioadă de doi ani și are valoare de peste 41 de milioane de lei, fără TVA.

Rezultă că prețul unei tablete ar fi de aproape 500 de lei – mai exact 498,8 lei (fără TVA).

Citește și: