Decizie radicală pentru binele viitorul vaccin anti-Covid-19: de ce vor fi ucise milioane de animale

Decizie radicală pentru binele viitorul vaccin anti-Covid-19: de ce vor fi ucise milioane de animale

Singurul context în care un viitor vaccin împotriva noul coronavirus funcționează este dacă virusul Covid-19 nu suferă mutații. Din păcate, situația nu este atât de simplă.

Nu mai puțin de 15 milioane de nurci americane sau vizoni vor fi ucise din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia a fost luată în Danemarca, iar motivul are legătură cu faptul că pot provoca mutații virusului Covid-19. Varianta modificată a virusului a infectat deja 12 persoane, dar acest detaliu este mai puțin relevant decât faptul că poate reduce la zero eficiența unui vaccin ce urmează să fie distribuit în masă.

Anunțul pe marginea acestei decizii triste a fost făcut de premierul Danemarcei, Mette Frederiksen. „Virusul care suferă mutații prin intermediul vizonilor poate crea riscul ca viitorul vaccin să nu funcționeze cum trebuie (…) Este necesară uciderea tuturor vizonilor”, respectiv între 15 și 17 milioane de animale, a spus aceasta, într-o conferință de presă.

Este important de reținut că infecția modificată cu noul coronavirus nu are efecte mai grave asupra omului, dar, în schimb, reduce eficiența anticorpilor umani, un detaliu care periclitează eficiența viitorului vaccin.

Virusul mutant detectat la vizoni „nu reacționează la fel de mult la anticorpi ca virusul normal. Anticorpii au în continuare efect, dar nu la fel de eficient”, a explicat Kåre Mølbak, de la Autoritatea daneză pentru controlul bolilor infecțioase (SSI). „Continuarea creșterii vizonilor ar implica un risc mult prea ridicat pentru sănătatea publică, atât în Danemarca cât și în străinătate”, a subliniat el.

Dacă valoarea de 15 milioane ți se pare exagerată, motivul ține de faptul că Danemarca este cel mai mare exportator mondial de blană de vizon, o activitate de care profită peste 1000 de ferme din țara nordică. După primele cazuri de Covid-19 la vizoni, Copenhaga a lansat deja o campanie de omorâre a animalelor din fermele infectate.

„Este o amenințare pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aceea am decis să efectuăm o campanie națională”, a afirmat ministrul Sănătății din Danemarca. „Studiile au arătat că mutațiile pot afecta actualii candidați pentru un vaccin împotriva Covid-19”, a concluzionat Magnus Heunicke.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI