30 oct. 2020 | 10:30

România, ”povestea de succes” în urma pandemiei din Europa: studiul care uimește pe toată lumea

ACTUALITATE
România, ”povestea de succes” în urma pandemiei din Europa: studiul care uimește pe toată lumea

Un nou studiu publicat de Eurostat cu referire la situația locurilor de muncă pierdute în pandemie poziționează România într-o poziție uimitoare.

Dincolo de bolnavii și decesele cauzate de Covid-19, foarte mulți oameni sunt îngrijorați de efectele economice ale acestei perioade. Mulți oameni își pierd locul de muncă, un număr mare de afaceri intră în faliment, iar ajutorul din partea autorităților este infim spre inexistent în majoritatea cazurilor.

Cu toate acestea, comparativ cu situația din restul Europei, România se află într-o poziție privilegiată. În țara noastră, au avut loc cele mai puține concedieri temporare, unui număr mic de angajați li s-a redus programul de lucru și nu foarte mulți au intrat în șomaj. Aceasta este concluzia unui raport publicat în această săptămână de Eurostat, sintetizat în graficele de mai jos.

Procentul oamenilor care și-au pierdut locul de muncă în al doilea trimestru din 2020

Cele mai multe țări din Uniunea Europeană au fost însă semnificativ mai îngenunchiate de consecințele economice ale pandemiei. Într-o situație foarte tristă se află muncitorii din Spania, Italia, Cipru, Irlanda și Grecia.

În mod absolut previzibil, cele mai mare riscuri privind locul de muncă s-au manifestat în HoReCa. Industria hotelieră și de alimentație publică a fost lovită global. Cei mai afectați au fost muncitorii temporari, tinerii între 16 și 24 de ani și persoanele cu abilități profesionale scăzute.

Pentru că așa se întâmplă tot timpul, într-o situație foarte dificilă se află cei mai săraci, cu locuri de muncă entry-level. Aceștia au cea mai mare șansă să-și piardă locul de muncă, de aproximativ. Riscul este de aproximativ două ori mai mare comparativ cu oameni cu venituri medii sau mari.

Ponderea-lucratorilor-concediati-temporar-sau-cu-program-redus-in-T2-2020-1024x862

Procentul oamenilor care au fost concediați temporar sau li s-a redus programul de lucru

Din motive greu de înțeles, România s-a poziționat pe locul trei în topul statelor cu cea mai mică probabilitate de pierdere a locului de muncă, cu o valoare de aproximativ 3%. Pe primele două locuri s-au situat Cehia și Slovacia, iar după noi urmează Danemarca, Bulgaria și Polonia.

riscul de a-ți pierde locul de munca

Riscul de a-ți pierde locul de muncă în 2020, pe țară

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele