07 oct. 2020 | 12:27

De ce susțin oamenii de știință că energia nucleară este o pierdere de timp

ACTUALITATE
De ce susțin oamenii de știință că energia nucleară este o pierdere de timp

Se pare că energia nucleară, care aparent ar fi un mijloc mai fezabil de a reduce combustibilii fosili decât energia solară sau eoliană, s-ar putea să nu fie, de fapt, atât de eficientă.

Conform cercetărilor publicate recent în revista Nature Energy, ele arată că țările care au adoptat energia nucleară nu și-au redus efectiv emisiile de carbon cu o cantitate semnificativă. Dar că țările cu investiții în energie regenerabilă au făcut-o. Este un caz convingător că inițiativele de energie curată ar trebui să se concentreze pe energie solară și eoliană și, probabil, să renunțe la energia nucleară.

Privind datele globale din anii 1990-2014, cercetătorii politicii științifice de la Universitatea din Sussex au descoperit, de asemenea, că programele de energie nucleară și regenerabilă nu fac echipă bună împreună. În parte, deoarece centralele nucleare mari și centralizate necesită o infrastructură diferită de câmpurile solare mai distribuite, de exemplu. Deoarece unele au avut un impact mult mai mare asupra emisiilor de carbon decât celelalte, echipa recomandă o strategie mai bună.

„Această lucrare expune iraționalitatea argumentării pentru investiții nucleare pe baza argumentului că este cea mai eficientă”, a spus co-autorul studiului Andy Stirling într-un comunicat de presă. De asemenea, co-autorul studiului, Benjamin Sovacool, susține că cheltuirea banilor pe un nou program nuclear ar putea bloca în mod eficient funcționarea programelor ulterioare de energie regenerabilă și, ca urmare, ar continua să emită prea mult carbon în aer.

Studiul a constatat că în țările cu un PIB ridicat pe cap de locuitor, producția de energie electrică nucleară se asociază cu o scădere mică a emisiilor de CO2. Dar, în termeni comparativi, această scădere este mai mică decât cea asociată cu investițiile în energie regenerabilă.

„Țările care planifică investiții la scară largă în noua energie nucleară riscă să suprime beneficiile climatice mai mari din investițiile alternative în energie regenerabilă”, a spus Sovacool în comunicat. Astfel, dacă țările doresc să reducă emisiile de carbon cât mai substanțial, rapid și rentabil posibil, ar trebui să acorde prioritate sprijinului pentru surse regenerabile, mai degrabă decât pentru energia nucleară.