27 nov. 2015 | 15:30

Cel mai mare centru de date din Rusia va merge cu energie nucleară

ACTUALITATE
Cel mai mare centru de date din Rusia va merge cu energie nucleară

Conform celor de la Telecom Daily, putem spune că Rusia a inventat primul centru de date nuclear din lume.

Centrele de date sunt de fapt un conglomerat de servere care stochează și gestionează toate informațiile din mediul online. Acestea în mod normal au nevoie de multă energie, însă nu neapărat ceva care ar putea ilumina un oraș întreg. Chiar și așa, rușii nu se joacă cu distribuția de energie, așa că cel mai nou centru de date va fi plasat chiar deasupra centralei nucleare de la Kalinin. De acest proiect se va ocupa firma rusească Rosenergoatom, și, probabil, va fi în final cel mai mare conglomerat de servere din Rusia.

Plasată undeva la 193 de kilometri de Moscova, centrala oferă 80MW de curent electric, ceea ce e destul să pună în funcțiune cele 10.000 de servere viitoare din centrul de date. Se aproximează că întreaga construcție va costa 975 de milioane de dolari, neincluzând serverele propriu zise.

Aparent, noul centru de date vine în context cu recentul set de legi dat de Vladimir Putin, care cere ca toate site-urile accesate de ruși să aibă de acum înainte servere în Rusia, în special cele care stochează date despre cetățenii ruși.

Printre primele companii cărora li s-a oferit spațiu de stocare în noul centru de date au fost, evident, Facebook și Google. Rămâne de văzut acum dacă giganții americani vor accepta să aiba informațiile stocate pe primele ”servere nucleare” din lume.