Dactilografierea, meseria care a făcut minuni în trecut și la care s-ar putea să te pricepi foarte bine

Dactilografierea, meseria care a făcut minuni în trecut și la care s-ar putea să te pricepi foarte bine

Până nu de mult, copiii stăteau pe internet în fața tastaturii de la laptop sau desktop. Azi o fac cu ochii în telefon. Indiferent de situație, s-ar putea însă să se priceapă la dactilografiere.

Cu mult înainte ca internetul să faciliteze accesul la informații dintr-un spectru variat de domenii, oamenii au învățat altfel să tasteze. Un curs și, implicit, o meserie aparent futuristă au făcut minuni pentru generații întregi. Tastarea cu o viteză mare a devenit cât se poate de naturală pentru foarte mulți internauți din cauza mesageriei, a redactării de emailuri și proiecte pentru școală sau muncă. Înainte de apariția calculatorului însă, oamenii învățau să dactilografieze pentru a utiliza o mașină de scris într-o manieră cât se poate de eficientă.

Primele mașini de scris au fost create și patentate la începutul secolului 18. Aceste gadgeturi s-au transformat însă în produse de serie abia pe la 1870. Introducerea mașinilor de scris într-o varietate foarte mare de domenii a fost revoluționară din prisma deschiderii unor locuri de muncă pentru oameni fără posibilități. Cele mai mari beneficii le-au avut femeile, care, până la momentul respectiv, în afară de a lucra în bucătării, nu prea erau plătite pentru multe meserii.

Mașinile de scris și activitatea de dactilografiere a adus femeile în birouri, în medii de lucru mai curate. Au devenit mai respectate și mai bine plătite. Până la finele secolului 19, în mai multe colțuri ale lumii, mașinile de scris erau deja considerate instrumente de încredere pentru scris și comunicat.

Pentru a facilita adopția, cei de la Remington, unii dintre primii producători de mașini de scris, au creat o serie de cursuri de dactilografiere. Această abilitatea a devenit atât de importantă încât, în 1934, un grup de cercetători a realizat că elevii din clasa I și a II-a ar trebui să învețe să tasteze pentru că îi ajută să evite alte obiceiuri distructive. În plus, la vârste mai avansate, procesul de învățare devenea mai dificil.

În anii `50 și `60, cursurile de dactilograf au devenit foarte populare, mai ales în școlile din occident. Dincolo de beneficiul evident, cei care învățau să tasteze deveneau mai buni la lectură și mai pricepuți la a scrie corect, fără greșeli gramaticale sau de ortografie. Una peste alta, având în vedere cât de omniprezente au devenit tastaturile în 2020, acest talent clasic nu se va ”devaloriza” prea curând.