Cum a ajuns Huawei într-un nou scandal cu americanii

Cum a ajuns Huawei într-un nou scandal cu americanii

Huawei este compania pe care autoritățile din SUA au pus-o la zid din cauza suspiciunilor de spionaj. Acum, chinezii ripostează.

Huawei e, de ceva vreme, în mijlocul unui scandal internațional. Compania chineză a fost acuzată de americani că spionează prin intermediul echipamentelor telecom în favoarea Guvernului de la Beijing. SUA și-au sfătuit partenerii, inclusiv pe cei din UE, să nu colaboreze cu chinezii la dezvoltarea noii tehnologii 5G.

Din acest motiv, Huawei a cam pierdut sau e pe cale să piardă câteva contracte importante pe continent. 

Așa că chinezii au decis să nu mai stea cu mâna-n sân. Și au scos la înaintare artileria grea și au lansat niște acuzații legate de furt de proprietate intelectuală.

Decizia chinezilor de la Huawei după ce au fost demonizați de SUA

Compania a decis să lovească industria telecom din SUA chiar acolo unde o doare mai tare. A dat în judecată gigantul american Verizon, invocând că această companie a furat secrete tehnologice de la chinezi. Mai exact, Verizon a fost chemată în judecată pentru că ar fi copiat nu mai puțin de 12 patente din tehnologia oferită de Huawei în SUA.

Cum nu s-a ajuns la nicio înțelegere pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, chinezii au decis să se adreseze justiției. Cei de la Verizon au fost rugați să plătească pentru folosirea acelor idei, dar n-au fost de acord. Așa că Huawei a decis să meargă în instanță.

Dar decizia are, mai degrabă, rolul de a proteja reputația companiei chineze și de a riposta împotriva americanilor. Ba mai mult, și Huawei e acuzată în SUA că a furat niște tehnologie de la T-Mobile, iar presupusa faptă datează de prin anii 2012-2013.

E vorba de un robot construit de Huawei pentru testarea telefoanelor mobile, care seamână extrem de tare cu ce avea și T-Mobile.

Huawei se consideră nevinovată, dar procesul continuă inclusiv anul acesta, următoarea audiere fiind stabilită pentru luna mai.