Cum ar putea ajuta sistemul de apărare contra patogenilor la oameni această caracteristică naturală a furnicilor

Cum ar putea ajuta sistemul de apărare contra patogenilor la oameni această caracteristică naturală a furnicilor

Furnicile sunt “insectele-gospodine”. Ele sunt foarte organizate, ordonate și lucrează foarte bine în echipă. Oamenii chiar ar avea lucruri importante de învățat din modul de viață al furnicilor.

Spre exemplu, coloniile speciei Acromyrmex echinatior pot conține milioane de furnici, împărțite în patru caste, fiecare cu roluri diferite, astfel încât să fie menținută o grădină de fungi cu care se hrănesc furnicile.

O echipă coordonată de cercetători de la University of Wisconsin-Madison a analizat acest „înveliș granular albicios” de pe o furnică din specia Acromyrmex echinatior și a ajuns la concluzia că învelișul este o armură biominerală. Acesta este primul exemplu cunoscut din lumea insectelor.

Aceste furnici au avut nevoie de protecție îndeajuns de mult încât să-și dezvolte propria armură

„Am studiat aceste furnici de mulți ani și ne-am concentrat în mod special pe legătura fascinantă cu bacteriile care produc antibioticele ce le ajută să se lupte cu bolile”, a explicat Cameron Currie, autor senior al studiului și microbiolog la University of Wisconsin-Madison, citat de Science Alert.

Oamenii de știință au analizat îndeaproape stratul mineral care acoperă exoscheletul furnicii, folosind microscopia electronică și o varietate de alte tehnici. Astfel, cercetătorii au descoperit că învelișul este alcătuit dintr-un strat subțire de cristale de calcit magnezic romboedric, având dimensiuni de aproximativ 3 – 5 micrometri.

Astfel de schelete biominerale mai pot fi observate și la crustacee, spre exemplu, sub formă de cochilii în cazul homarilor. Totuși, insectele au evoluat din crustacee, așa că este de înțeles faptul că unele specii ar fi păstrat astfel de trăsături.

Cum ar putea fi folosită tehnologia “armurii” furnicilor în cazul oamenilor

Cercetătorii au analizat momentul în care învelișul apare și modul în care furnicile sunt protejate. Ei au descoperit că învelișul nu este prezent atunci când furnicile sunt tinere, ci se dezvoltă pe măsură ce insectele se maturizează, iar învelișul final întărește considerabil exoscheletul, conform SA.

Pentru a confirma acest lucru, oamenii de știință au desfășurat o serie de experimente, în urmă cărora au aflat că furnicile cu armură erau mai protejate în timpul conflictelor, dar și împotriva patogenilor. De asemenea, cercetătorii au descoperit că furnicile fără armură aveau un risc mai mare de infectare cu o ciupercă ce atacă insectele, Metarhizium anisopliae.

Mai multe specii de furnici ar putea avea un înveliș similar, iar oamenii de știință cred că „tehnologia armurii” ar putea fi folosită chiar și în cazul oamenilor. „Noi credem că există un potențial de dezvoltare al materialului. Este ușor și subțire”, a adăugat Currie.