Cu sau fără ambalaj: ce se întâmplă cu pâinea, un posibil transmițător de coronavirus

Cu sau fără ambalaj: ce se întâmplă cu pâinea, un posibil transmițător de coronavirus

România are o lungă istorie când vine vorba de comercializarea pâinii fără niciun ambalaj, dar în vremuri de Covid, un studiu al Universității București explică de ce nu este o idee bună.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a organizat ieri o dezbatere online pe subiectul pâinii. Inițiativa a venit în contextul unui proiect de ordin guvernamental ce are ca scop reglementarea vânzării pâinii la vrac.

Cu puțin timp înainte au apărut și rezultatele unui studiu al Universității București – ”Studiul privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie”. Acesta din urmă a concluzionat că pâinea ambalată rămâne sigură pentru consum chiar și după ce ambalajul a fost atins de o persoană confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2.

Partea fascinantă este că, deși dezbaterile pe acest subiect s-au reaprins în contextul pandemiei, ele sunt mai vechi, iar opiniile sunt împărțite. Marea problemă este că virusul rezistă pentru o perioadă îndelungată pe suprafețele produselor, cu atât mai multe cu cât acestea au porii mai mari, pâinea încadrându-se în acest tip de produse.

În opinia cercetătorilor de la Universitatea București, realitatea este una cât se poate de clară. „După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deşi a fost decelată prezenţa virusului pe faţa externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidenţiat prezenţa virusului pe faţa internă a acestuia. În acelaşi timp, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eşantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezenţa virusului pe acestea la toate intervalele de timp testate”, se arată în studiu.

Deși la prima vedere aceste concluzii sunt evidente, oamenii din industrie nu sunt deloc încântați. Sorin Minea este preşedintele Romalimenta și, în opinia sa, studiul este comandat, subliniind că produsele premium de panificaţie nu pot fi comercializate în ambalaj. În același timp, Mihai Vişan, director executiv al aceleiaşi Federaţii, a anunţat că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă cercetarea afectează concurenţa din ţara noastră. Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), a spus că, pur și simplu, noul coronavirus nu se transmite prin alimente, iar un ordin legat de ambalare ar aduce dezavantaje industriei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: