Această construcție din LEGO te face să te îndoiești că gravitația există

Această construcție din LEGO te face să te îndoiești că gravitația există

Din LEGO poți construi cam orice vrei, însă această sculptură, deși e simplă la prima vedere, pare că sfidează gravitația.

Construcția pare simplă, însă se bazează pe un principiu interesant, tensegritatea sau integritatea tensională. Noțiunea se referă la formele structurale care au atât elemente de tensiune cât și de compresie echilibrate. Principiul de proiectare se bazează pe ideea că o structură sub compresie în cadrul unui sistem de tensiune constantă va crea o formă stabilă.

În acest model, piesele LEGO sunt comprimate, în timp ce lanțurile sunt elementele de tensiune pretensionate care furnizează forma sculpturii. Când porțiunea superioară este ridicată, legăturile din plastic sunt în tensiune, ceea ce o face să semene cu un obiect plutitor. Dacă acestea ar ceda, întreaga construcție s-ar ruina.

În cazul în care vrei să construiești și tu o astfel de structură, poți urmări pașii din acest tutorial:

Alte structuri asemănătoare, făcute din LEGO sau nu

Construcția menționată anterior nu este singura de acest tip. De altfel, structuri care se bazează pe principiul tensegrității pot să existe într-o varietate de forme și pot fi realizate din mai multe materiale. Unii le numesc „structuri imposibile”.

În continuare, am ales alte câteva astfel de structuri, cu videoclipuri explicative despre cum le poți construi.

O altă structură interesantă este aceasta, creată de Los Angeles Trade și Technical College Architecture Department:

Un alt exemplu făcut tot din LEGO este acesta:

Despre următorul, creatorul său spune că îl poți face și mai mare decât l-a făcut el. Astfel, îl poți transforma ”într-un scaun sau o masă”, spune acesta.

Aceasta este una dintre cele complicate structuri de acest timp, în principal pentru că necesită și o serie de instrumente, echipamente și materiale, dar și ceva mai multă muncă. La final, îți va ieși o masă pe care chiar vei putea să o folosești.